Camera gestuurde wiedmachine

Lauwersmeer landbouw uit Munnekezijl wil in samenwerking met Van de Loosdrecht Machine Vision en Evenredig een nieuwe landbouwmachine ontwikkelen. Deze machine moet door middel van digitale beeldherkenning en kunstmatige intelligentie onkruid kunnen onderscheiden van gewasplanten en deze automatisch verwijderen.  

Het verwijderen van onkruid is in de landbouwsector een belangrijk onderdeel van het telen van gewassen. De groei van onkruid neemt voedingsstoffen, licht en ruimte in beslag waardoor de groei van de gewassen wordt belemmerd.  

De planten worden in de bekende parallelle rijen geplant en gezaaid. Onkruid dat tussen de planten groeit, kan met de huidige machines niet worden verwijderd. Handmatig verwijderen van onkruid is arbeidsintensief en hierdoor duur. Omdat dit onkruid lastig te verwijderen is, wordt vaak gebruik gemaakt van chemische bestrijdingsmiddelen. Chemische bestrijdingsmiddelen kunnen een negatief effect op het milieu hebben, daarnaast willen en mogen biologische boeren geen chemische middelen gebruiken.

Lauwersmeer Landbouw wil daarom een machine ontwikkelen dat onkruid in de rij mechanisch kan verwijderen. Zo’n machine kan in de biologische landbouw voor een grote besparing op arbeid zorgen. Deze machine kan er daarnaast ook nog voor zorgen dat er minder gebruik gemaakt wordt van chemische bestrijdingsmiddelen in de reguliere landbouw.

“Deze subsidie, samen met investering van genoemde partners, maakt het mogelijk dat drie kleine bedrijven dit onderzoek kunnen uitvoeren. Dit onderzoek gaat nieuwe kennis opleveren op het gebied van het toepassen van Kunstmatige Intelligentie in de landbouw en kan de kiem leggen voor nieuwe economische groei in de regio.” – vertelt Jacco Koning, projectleider.

Met dit haalbaarheidsonderzoek wil Lauwersmeer Landbouw in kaart brengen of de ontwikkeling van een landbouwmachine, dat gebruik maakt van camera’s om onkruid te identificeren en te verwijderen, haalbaar is. Vanuit de Versnellingsagenda ontvangt het project een subsidie van €25.000,-.