De initiatiefnemers van dit project benutten digitale technologieën om de werkgelegenheid in Noordoost-Fryslân te versterken. Door innovatieve middelen kunnen werknemers complexe taken uitvoeren zonder uitgebreide basisopleiding. Het project richt zich op het begeleiden van nieuwe werknemers naar duurzame technische banen met behulp van de nieuwste technologieën.
Virtutec en Jonk Personeel werken samen om bedrijven te ondersteunen. Virtutec biedt visuele hulpmiddelen voor productieprocessen, terwijl Jonk Personeel nieuwe medewerkers aanbrengt en begeleidt. Dit gebeurt door werknemers op te leiden met ondersteuning van visualisatie technieken (vergelijk het maar met de bekende LEGO handleidingen, maar dan digitaal in 3D), zodat ze direct aan de slag kunnen op hun nieuwe werkplek met behulp van deze technologie.
“Bij Virtutec en Jonk Personeel geloven we in de kracht van innovatie om mensen te versterken. Met Gearwurkje zetten we technologie in om nieuwe medewerkers sneller en zelfverzekerder aan de slag te laten gaan—voor een toekomst waarin iedereen met de juiste tools het beste uit zichzelf haalt.”
Het project onderzoekt hoe deze technologie kan bijdragen aan een toekomstbestendig personeelsbestand in de regio. Er wordt gekeken naar de geschiktheid van bedrijven en de mogelijkheid om een consortium op te richten dat deze technologieën implementeert. Ook wordt een kenniskring rondom deze technologieën overwogen. Het doel is om een best practice te ontwikkelen met een of twee bedrijven, die vervolgens schaalbaar is. De resultaten worden beoordeeld en er wordt publiciteit gegenereerd via sociale media.
‘Gearwurkje’ versterkt de werkgelegenheid en economische veerkracht van de regio. Het project verhoogt het kennisniveau en stimuleert de regionale economie. Werk biedt financiële stabiliteit, eigenwaarde en sociale verbondenheid, wat bijdraagt aan het welzijn en de sociale inclusie. Daarnaast helpt het project armoede te bestrijden en bevordert de persoonlijke en professionele ontwikkeling.
Voor continuïteit is digitalisering essentieel. Investeringen in infrastructuur, opleidingen en steun aan lokale bedrijven zijn cruciaal. Het project streeft naar een consortium van samenwerkende organisaties, met later mogelijk ook onderwijsinstellingen. Na een succesvolle onderzoeksperiode wordt het project verder uitgewerkt en uitgebreid met meerdere bedrijven in de regio. Het project Gearwurkje heeft een subsidie vanuit de versnellingsagenda van €5.000,- ontvangen.