De Bartlehiem Skeelertocht

De Bartlehiem Skeelertocht is in ruim dertig jaar uitgegroeid tot het grootste inline-skate evenement van Nederland. Wat begon als een regionaal evenement, is uitgegroeid tot een internationale wedstrijd die de Koninklijke Nederlandsche Schaatsenrijders Bond (KNSB) heeft aangewezen als Open Nederlands Kampioenschap (ONK) 100 km.
De wedstrijd wordt met start/finish verreden op een ongeveer 21 km lang parcours in de voormalige gemeente Ferwerderadiel.

‘We willen de Bartlehiem Skeelertocht inzetten om meer mensen naar de regio te trekken. De kastelen en bruggen van de Tour de France, ruilen wij in voor de streekmerken tijdens de (online) uitzending van de Bartlehiem Skeelertocht.’ – vertelt Grytsje de Haan, penvoerder van het project.

Stichting Bartlehiem Skeelertocht heeft als doel het evenement als ‘Hel van het Noorden’ nog meer bekendheid te geven. Deelnemers komen niet voor één dag, maar zullen blijven overnachten in het voorlaatste weekend van augustus, een toeristische stimulans voor de regio. De tocht moet een kampioenschap worden, dat een wedstrijdrijder eens in zijn of haar leven wil winnen, een toertocht die voor recreanten uit heel Nederland ieder jaar weer een grote uitdaging zal zijn.
Stichting Bartlehiem Skeelertocht wil deelnemers verleiden om een eendaags bezoek te verlengen naar meerdaags bezoek. Het verkopen van de regio is daarbij een belangrijke voorwaarde, hier wordt volop op ingezet. Stichting Bartlehiem Skeelertocht Ferwerderadiel ontvangt vanuit de Versnellingsagenda een subsidie van € 5.000,- voor het project ‘Bartlehiem Skeelertocht inzetten voor regiomarketing’.