In de landbouw worden gewasbeschermingsmiddelen gebruikt. Een klein deel van het totale gebruik stroomt af naar oppervlaktewater en grondwater. Om de waterkwaliteit te beschermen, wordt de emissie (uitstoot van schadelijke stoffen) van gewasbeschermingsmiddelen via regelgeving steeds meer aan banden gelegd en veel agrarische ondernemers spelen hier proactief op in.
In dit project streven de initiatiefnemers naar een emissieloze spoelplaats. De ontwikkeling van dit concept heeft de afgelopen twee jaar plaatsgevonden, in een samenwerkingsverband tussen loonbedrijf Sj. Van Gunst, het Centre of Expertise Watertechnologie, hogeschool Van Hall Larenstein en Wetterskip Fryslan.
Loonbedrijf Sj. Van Gunst in Hallum levert verschillende diensten aan akkerbouwers en andere ondernemers in de regio. Zij willen dit uitbreiden met een innovatieve emissieloze spoelplaats voor het reinigen van het landbouwmateriaal van akkerbouwers. De emissieloze spoelplaats maakt gebruik van een innovatief concept: BioFlitrEva. Het filter zorgt ervoor dat het spoelwater wordt gereinigd en hergebruikt, hierdoor wordt er geen verontreinigd water geloosd naar het oppervlakte- en grondwater.
Om het spoelwater te kunnen hergebruiken is het belangrijk dat het water wordt ontdaan van eventuele pathogenen en dat de gewasbeschermingsmiddelen stabiel worden verwijderd. Hier zijn verschillende concepten en testen voor gedaan in het laboratorium en de resultaten zijn veelbelovend.
Dit project richt zich op het monitoren en eventueel optimaliseren van het BioFiltrEva concept in de praktijk. Hoewel de resultaten tot nu toe veelbelovend zijn, is er nog onvoldoende zicht op het stabiel en veilig functioneren van het systeem in de praktijk. In Hallum is daarom een installatie opgestart met een oppervlakte van 60m2. Hier wordt het systeem uitvoerig getest. In de praktijk moet worden bevestigd dat het systeem stabiel functioneert, dat gewasbeschermingsmiddelen langdurig en stabiel worden verwijderd en dat het voldoende desinfectiecapaciteit heeft om kruisbesmetting te voorkomen.
Met dit project willen de initiatiefnemers ook publiciteit genereren voor de emissieloze spoelplaats en het BioFiltrEva concept. Het doel is om naast het onderzoeksrapport twee publicaties in vakbladen te realiseren en een kennisdag op locatie te organiseren. Tijdens de kennisdag wordt de spoelplaats gepresenteerd en gedemonstreerd aan belanghebbende. Het project Emissieloze Spoelplaats heeft een subsidie vanuit de versnellingsagenda van €25.000,- ontvangen.