De kracht van de metaalsector

De metaalsector is sterk vertegenwoordigd in de regio Noordoost-Fryslân. Ieder metaalbedrijf heeft zijn eigen specialisme en toch lopen ze allemaal tegen hetzelfde probleem aan: personeelstekort en het vieze imago van de sector. Drie bedrijven uit de regio slaan daarom de handen ineen en zijn eind 2022 Metaalregio Fryslân gestart. Vanuit deze vereniging willen ze samen met andere bedrijven uit de branche optrekken en een campagne opzetten voor het versterken van het imago en het werven van personeel.

Door de vereniging op te richten wordt een ondernemersnetwerk gecreëerd. “We kunnen van elkaar leren en gaan samen aan de slag met het versterken van het imago van sector.” vertelt Jan Willem Stob van Solidd Steal Structures. Samen met De Jager RVS en OBM-Noord hebben ze het plan om de Metaalregio Fryslân op de kaart te zetten. Het doel is ambitieus en daarom is het van belang dat zoveel mogelijk bedrijven uit de branche zich aansluiten bij de vereniging. “Samen hebben we meer slagkracht”, vult Frits de Jager van De Jager RVS aan. Voor het uitrollen van de campagne is een subsidie toegekend vanuit de Versnellingsagenda.

Het eerste doel is het oppoetsen van het imago van de sector. Met de campagne willen ze laten zien hoe divers en uitdagend de sector is en veel perspectief biedt. Op dit moment wordt hard gewerkt aan de promotiecampagne. Op welke doelgroep dit plan zich richt valt nog te bepalen. Zo is het een optie om in te zetten op de werknemer van de toekomst, door de campagne te richten op middelbare scholen. Daarnaast kunnen ook omscholers en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een belangrijke doelgroep zijn. Dat de campagne de positieve uitstraling, de innovatieve producten en grote aanbod binnen de sector laat zien, staat als een paal boven water.

In oktober 2023 was de aftrap van het project in de Molkfabryk Burgum. Een belangrijke mijlpaal voor het project en het startpunt voor de vereniging. De genodigden waren enthousiast en het belang van samenwerken wordt gezien. Bedrijven uit de sector worden gemotiveerd mee te denken en de voordelen van het samenwerken te ondervinden. Aanmelden voor de branchevereniging is al mogelijk.

Benieuwd naar alle artikelen uit de tweede editie van het magazine?
Bekijk het volledige magazine hier: