De Wichterij: Kennisplatform Wâldprûm de Wichter

De Wichter is een pruimensoort die vanouds in de Friese wouden voorkomt. Voor het opzetten van een duurzaam kennisplatform voor het behouden van de kennis over de Wichter is begin december vanuit de subsidieregeling Versnellingsagenda een bedrag van 5.000 euro aan het project ‘Wichtich’ toegekend. De aanvraag voor het project is een initiatief van De Wichterij en is in samenwerking met het Fjildlab tot stand gekomen.

Initiatiefnemer Lotte Daalman is enthousiast: “Ons doel is het behouden van de Wichter en voor iedere inwoner van de Wâlden een Wichterboom”.

Aanleg Wichtergaard
Er wordt een Wichtergaard aangelegd, met de naam ‘De Wichterij’. De ambitie is om de productie van de Wichter op te zetten en te verwerken in streekproducten zoals siropen, jam, dranken en ijs. Het gevolg hiervan is het behoud van deze speciale ‘wâldfrucht’, die steeds meer uit het landschap en de particuliere tuinen lijkt te verdwijnen. De teelt is duurzaam in te passen in het kleinschalige cultuurlandschap van De Wâlden.

Er wordt onderzoek gedaan naar de verschillende manieren van biologisch telen om een bijdrage te leveren aan de biodiversiteit. Denk hierbij aan het niet gebruiken van chemicaliën, een ‘brommelboskje’, boomwallen, wilde bloemen, het hergebruiken van (regen)water en het gebruiken van duurzame energiebronnen. Daarnaast gaan de initiatiefnemers op zoek naar samenwerkingen op het gebied van produceren, maar ook aan testen met smaak, houdbaarheid, distributie en onderzoek naar doelgroepen.

Kennisdelen
Gezien er nog niet veel publieke informatie bestaat over de Wichter boom zal er een duurzaam, digitaal kennisplatform (dewichterij.nl) gestart worden met praktische kennis informatie, verhalen en inspiratie. Hierbij gaat het om de kennisborging, maar misschien nog wel meer om promotie en communicatie rondom de Wichter onder een brede regionale doelgroep.