Een toekomst voor speciaal onderwijs in Damwoude

In Damwoude is een bijzonder project in de maak: een werkplaats met verkooppunt, opgezet door De Wingerd. Leerlingen van het speciaal onderwijs maken producten die ze vervolgens in de winkel verkopen. Het project biedt niet alleen een platform voor hun creativiteit, maar helpt hen ook een plek te vinden in de samenleving.

Het belang van de juiste begeleiding
“Onze leerlingen hebben talent, maar ze hebben wel specifieke begeleiding nodig”, vertelt Ieke Postma, stagecoördinator bij De Wingerd, enthousiast. De school richt zich op de ontwikkeling van leerlingen door hen belangrijke vaardigheden bij te brengen, zoals op tijd komen en samenwerken. In plaats van een specifieke opleiding tot hovenier, ligt de focus op bredere vaardigheden die nodig zijn voor een baan. “We leiden ze niet op voor een specifiek beroep, maar bereiden ze voor op een plek in de maatschappij door middel van praktijkvakken, stages en zelfredzaamheid.”

Het project ontstond als antwoord op de toenemende wachtlijsten bij reguliere sociaal ontwikkelbedrijven in de regio. Bovendien bleek dat een aantal leerlingen goed mee kunnen draaien in reguliere bedrijven. “We willen voorkomen dat onze leerlingen na hun schooltijd thuis komen te zitten omdat er geen plek is. Ze hebben zoveel potentie, door dit project willen we ze klaarstomen voor de arbeidsmarkt”, legt Ieke uit.

Van idee naar realiteit
Het idee voor de werkplaats ontstond binnen het docententeam van De Wingerd. Toen Ieke het plan deelde met Qop, bleek dat de Versnellingsagenda mogelijkheden bood voor financiële steun. “We hadden de link niet gelegd dat wij als onderwijsinstelling ook in aanmerking konden komen voor de subsidie”, zegt Ieke. Met de hulp van Qop werd het idee snel concreet. “Het team was een onmisbare schakel in dit proces. Zonder de hulp en begeleiding was het ons niet gelukt, het leek wel of ze dag en nacht voor ons klaar stonden”, voegt Ieke lachend toe.

De subsidie zorgde ervoor dat het project in een stroomversnelling kwam. Waar normaal gesproken alles in kleine stapjes zou gebeuren, konden we nu vaart maken. “Dit project zou sowieso doorgaan, maar dankzij de financiële steun kunnen we echt grote stappen zetten”, aldus Ieke.

Duurzaamheid en lokale samenwerking
Duurzaamheid speelt een centrale rol in de nieuwe werkplaats. Deze wordt gevestigd in het winkelcentrum van Damwoude, op een A-locatie. In samenwerking met De Jutfabriek op Terschelling krijgen leerlingen de kans om te werken met duurzame materialen en technieken. “Zo wordt straks plastic afval uit de regio verwerkt tot duurzame producten zoals kapstokhaakjes, lampenkappen en bloempotten”, vertelt Ieke.

Een blijvende impact op de regio
Het project versterkt niet alleen de vaardigheden van de leerlingen, maar draagt ook bij aan de sociale cohesie in de regio. Samenwerkingen met Sport Fryslân en MDT Zoek het uit! verrijken het project verder. De verwachting is dat de werkplaats en het verkooppunt een blijvend onderdeel van Damwoude zullen worden. “Dit project heeft vleugels gekregen door het enthousiasme van de docenten. Ik twijfel er niet aan dat het een succes wordt”, besluit Ieke.

Welke naam de werkplaats ook krijgt, één ding is zeker: het project biedt de leerlingen van De Wingerd een waardevolle stap richting de arbeidsmarkt en het heeft een blijvende impact op de regio.

Benieuwd naar alle artikelen uit de derde editie van het magazine?
Bekijk het volledige magazine hier: