Farm to Fork

Ready To Use groenten uit Noordoost-Fryslân

Voeding wordt op grote schaal over de hele wereld getransporteerd. Dit resulteert in een grote CO2 voetafdruk. Zolang het transporteren vanuit Zuid-Amerika goedkoper is dan het produceren in Europa zal dit ook blijven gebeuren. Het project Farm to Fork wil hier verandering in te brengen en een economisch slim en ecologisch verantwoorde agrarische sector te bewerkstelligen door de keten te verkorten. Er wordt dan gebruik gemaakt van gezond, milieuvriendelijk en lokaal geteelde en geproduceerde voedingsmiddelen.

De transitie waarbij agrariërs minder afhankelijk zijn van supermarktketens en distributeurs, zorgt voor kortere ketens en daarmee een verbetering voor het milieu. De waarde van vitamines en mineralen in de verse biologische groenteproducten wordt hierbij ook behouden. Om dit te realiseren is een samenwerking van groot belang. Botma Pleats BV, Probo Sign BV, Berends Groente- en Fruitzaak en Internzorg Servicecentrum nemen het heft in eigen handen.

Het verkorten van de keten, en daarmee het creëren van een nieuw verdienmodel klinkt simpel, maar blijkt vaak in de uitvoering toch lastiger te zijn. Iedere betrokken partij heeft zet eigen stappen in het productieproces, die elkaar uiteindelijk weer aanvullen.

Sinds een aantal maanden wordt er in de bedrijfskantine van Probo gewerkt met dagverse producten voor de maaltijden van het personeel. In deze pilot wordt onder meer gekeken naar de positieve gezondheidseffecten van de medewerkers. Hiermee hoopt het project een blauwdruk te ontwikkelen zodat meer agrarische ondernemers het concept kunnen toepassen. Binnenkort meer over de huidige ontwikkelingen van het project.