In Noordoost-Fryslân wordt onderzocht hoe kleipoeder, gewonnen uit havenslib, cement kan vervangen in beton. Dit initiatief biedt een oplossing voor de hoge CO₂-uitstoot in de bouw, waar cement een grote bijdrage aan levert. Per kilo cement wordt een kilo CO₂ uitgestoten. Door havenslib, een lokaal bijproduct, te gebruiken, wordt niet alleen de uitstoot verminderd, maar ook bijgedragen aan de circulaire economie en kostenbesparing.
Het project richt zich op het ontwikkelen van beton waarin kleipoeder tot 50% van het cement vervangt, zonder kwaliteits- en veiligheidseisen uit het oog te verliezen. Dit vraagt om uitgebreide testen op druksterkte, waterabsorptie en andere eigenschappen. Bij succes biedt het kansen voor verdere toepassingen, zoals steenstrips en plaatmateriaal.
“De doelstelling is om waarde te creëren uit een lokale afvalstroom, die op dit moment teruggestort wordt in de Waddenzee. Het terugstorten van slib in de Waddenzee is ecologisch behoorlijk nadelig voor het gebied waar het wordt gestort. Door het nuttig toepassen van de kleipoeder kan bespaard worden op kalksteenmeel en cement. Dit is een win-win situatie voor de lokale biodiversiteit in de Waddenzee, en CO2 reductie in de bouw.” Aldus Daniël Tangerman, mede initiatiefnemer.
De impact van dit project is groot. Het beperkt de afhankelijkheid van geïmporteerde materialen, beschermt kwetsbare natuurgebieden zoals het Waddengebied en versterkt de lokale economie door werkgelegenheid en samenwerking tussen regionale partijen te stimuleren. Bovendien sluit het gebruik van kleipoeder aan bij de agrarische en bouwtradities van de regio, wat bijdraagt aan trots en verbondenheid. Het project Kleipoeder uit Havenslib heeft een subsidie vanuit de Versnellingsagenda van €21.500,- ontvangen.