Interactief kinderboek Noardeast-Fryslân

Een betoverend interactief kinderboek over de avonturen van de Wichter, een mytische boom die als gids dient voor het landschap van folklore en natuur.

Hoe breng je een regio en haar tradities tot leven voor de jongste generatie? In Noardeast-Fryslân vonden ze het antwoord met een betoverend interactief kinderboek, dat de rijke verhalen en prachtige natuur van de streek verkent. Centraal staan de vijf streekmerken: Nationaal Park Lauwersmeer, Nationaal Park Alde Feanen, Nationaal Landschap Noardlike Fryske Wâlden, Werelderfgoed Waddenzee en de historische stad Dokkum. Deze worden subtiel verweven met de avonturen van de Wichter, een mythische boom die als gids dient door het landschap van folklore en natuur.

De oorsprong van dit project ontstond uit de behoefte om de Wichter en de rijke lokale tradities te introduceren aan een nieuwe generatie. Veel jongeren zijn onbekend met deze culturele schatten. Het boek wordt dan ook ontworpen om te informeren en om de jonge lezers en hun ouders aan te sporen zelf de streek te ontdekken.

Het interactieve aspect van het boek moet uitnodigen tot exploratie. Naast het verhaal zelf, bevat het boek specifieke punten van interesse die de lezers kunnen bezoeken, waardoor het boek zich uitstrekt tot de echte wereld. Een bijbehorend online platform verrijkt de ervaring met mogelijkheden voor het plannen van bezoeken aan deze streekmerken, waardoor de verhalen niet alleen gelezen, maar ook geleefd worden.

Doelen van het project zijn onder meer het vergroten van de bekendheid van de Wichter en zijn vruchten, het bevorderen van culturele waarden en het stimuleren van toerisme en educatie in de regio. Het boek dient als een brug tussen generaties, waarbij verhalen en tradities worden doorgegeven en waardevolle lessen uit de natuur en cultuur worden gedeeld.

“Met dit boek koppelen we oud aan nieuw Dat gaan we doen door oude verhalen te vertellen aan een jonge generatie, maar ook door het boek te koppelen aan een interactieve, online omgeving, met de Wichter als leidraad. We willen voor dit boek samenwerken met een handvol bijzondere plekken en organisaties, die deze overbrugging tussen jong en oud in Fryslân volgens ons het beste vertegenwoordigen. Momenteel zijn we bezig met een selectieprocedure om deze partners te kunnen bepalen.” – Lotte Daalman, eigenaar de Wichterij.

Het kinderboek zal mensen in de regio verbinden met de lokale cultuur en natuur en het bevordert educatie over de Wichter. Door dit boek verkrijgbaar te maken bij campings, recreatieparken en andere punten van interesse, wordt de continuïteit van het project gewaarborgd. Dit prachtige boek staat garant voor een reis door de tijd, natuur en de magie van Noardeast-Fryslân, waarbij elke bladzijde de nieuwsgierigheid prikkelt en uitnodigt tot een bezoek aan deze unieke streek.

Het project Interactief kinderboek Noardeast-Fryslân heeft een subsidie vanuit de versnellingsagenda van €25.000,- ontvangen.