Magna Frisia

Ontdek de middeleeuwen in Noordoost-Fryslân

Stel je voor dat je wandelt door het oeroude kwelderlandschap van Noordoost-Friesland, langs uitgestrekte weilanden en kronkelende zeearmen. Daar, aan de horizon, verschijnt een uniek vormgegeven, vroegmiddeleeuws dorp: Magna Frisia. Het dorp ademt de sfeer van lang vervlogen tijden waar geschiedenis en cultuurhistorie samenkomen. Een belevingscentrum waar verleden, toekomst en toegepaste kunst een organisch geheel vormen, een bijzondere ervaring voor binnen- en buitenlandse bezoekers verzekerd.

Magna Frisia is meer dan alleen een dorp; het is een levendige reconstructie van het Friese leven in de vroege middeleeuwen, maar tevens een initiatief met een prominente maatschappelijke relevantie. Natuurlijk grazen er koeien en schapen in de wei, worden er vergeten groenten en gewassen geteeld, worden er boten gebouwd en werktuigen gesmeed.

Het dorp zal echter niet alleen een publiekstrekker zijn, maar ook bijdragen aan de economische en sociale ontwikkeling van de regio. Met werkervaringsplekken, stageplaatsen en educatieve programma’s biedt Magna Frisia kansen aan jongeren en kansengroepen, terwijl het de toeristische sector versterkt.

Het project Magna Frisia komt voort uit een groeiende interesse in de middeleeuwen en de bijzondere geschiedenis van het vroegmiddeleeuwse Friese kustgebied. Door een authentieke en educatieve ervaring te bieden, hopen de initiatiefnemers duizenden bezoekers van over de hele wereld naar Noordoost-Friesland te trekken.

Het project richt zich in eerste instantie op marktonderzoek, de ontwikkeling van een businesscase zonder winstoogmerk, locatie en het ontwerp van het belevingscentrum. In een co-creatieproces met het Fries Museum, de Fryske Akademy en Provincie Fryslân gaat Willem Schoorstra aan de slag met de ontwikkeling van de verhaallijnen en het belevingsconcept.

Het project Magna Frisia is een ambitieus plan dat stapsgewijs zal worden gerealiseerd, met als uiteindelijk doel om in 2027 de deuren te openen voor het grote publiek. Met zijn unieke mix van geschiedenis, cultuurhistorie en publieksparticipatie belooft Magna Frisia een onvergetelijke ervaring te worden voor iedereen die het dorp bezoekt.

Het project Marktonderzoek Magna Frisia heeft een subsidie van € 24.397,- toegekend gekregen.