Nachtwacht360 onder de sterren van Noordoost-Fryslân

Het beroemde Nachtwacht360-project was vanaf 1 oktober tot 30 november 2020 al te zien in de Theaterkerk Nes. Een wereldprimeur in Noordoost-Fryslân! Door het grote succes, maar tevens door de beperkte toelating van publiek in verband met corona, wordt de tentoonstelling verlengd tot 1 april 2021. Vanuit de subsidieregeling Versnellingsagenda wordt een bedrag van 5.000 euro toegekend om de voorbereiding, organisatie en uitvoering van de tentoonstelling voort te zetten.

Op de levensechte foto is de Nachtwacht tot in detail nagemaakt met behulp van mensen die sprekend lijken op hun in verf afgebeelde voorgangers. Fotograaf Julius Rooymans en modeontwerper Hans Ubbink werkten samen met experts uit binnen- en buitenland aan de precieze reconstructie van het meesterwerk als foto. Vervolgens zijn kostuums en attributen die in het oorspronkelijke schilderij zichtbaar zijn, op een realistische en authentieke wijze nagemaakt en worden ook tentoongesteld in Theaterkerk Nes. Bezoekers kunnen 360 graden rond het werk lopen. Met een educatieproject krijgen ook basisschoolkinderen uit Noordoost-Fryslân de kans om de fotoreplica van de Nachtwacht te bewonderen. Een mooi initiatief om geschiedenis, kunst en cultuur dichtbij kinderen te brengen.

Directeur van Theaterkerk Nes, Anke Bijlsma,  is blij dat het gelukt is om het project naar Nes te halen. ‘’Nes is één van de donkerste plekken in Nederland, dus als er ergens een nachtwacht thuishoort dan is het hier in Noardeast-Fryslân.’’

Nachtwacht360 draagt aantoonbaar bij aan het naar de regio halen van toeristen. Er zijn al 3.000 tickets verkocht, waarbij ongeveer 60% van de bezoekers van buiten de regio komt. Theaterkerk Nes werkt hierbij nauw samen met recreatie-ondernemers in de regio. Zo worden arrangementen aangeboden voor een overnachting en een expositiebezoek om de toerist te laten verrassen door de schoonheid van het landschap, musea, natuur, dorpen en Dokkum. Het project levert daardoor niet alleen bij aan het regionale cultuuraanbod, maar ook aan de belevingswaarde van Noordoost-Fryslân.

Kijk voor meer informatie over Nachtwacht360 op www.theaterkerknes.nl