Paspoort Arbeidsmobiliteit

De wereld verandert snel en de arbeidsmarkt verandert mee. Iemand die recent school of de studie heeft afgerond zal naar schatting 18 keer in de loopbaan van functie, functie-inhoud en/of baan veranderen. En het overgrote deel van die banen kennen we nu nog niet eens. Werkgevers kijken vaak alleen naar (afgeronde) opleidingen en recente werkervaring. Hierdoor vinden ze onvoldoende kandidaten voor het beschikbare werk. Het Paspoort Arbeidsmobiliteit laat op een gevalideerde manier zien dat kandidaten geschikt zijn en talent hebben voor functies op basis van hun persoonlijkheid, talent (soft skills), motivatie én reeds opgedane ervaringen.

Met behulp van de wetenschappelijk onderbouwde tools DIMOTM en WorkmatchTM worden persoonlijkheidskenmerken, talenten, drijfveren en ervaringen van een werkzoekende gekoppeld aan de beste passende functies. De tools zijn los van elkaar ontwikkeld door de partners van dit project Huijskes De Block & Partners en Workcity en vormen gezamenlijk de basis voor het paspoort. Het paspoort matcht de kandidaat aan de best passende, beschikbare functie. “Het PPA leidt tot meer objectiviteit, versnelling van procedures, meer inclusiviteit en een betere toegankelijkheid van de arbeidsmarkt”, aldus Peter Huijskes, directeur HDB&P en Siebren Graafsma, directeur Workcity.

Partners Niemand aan de Zijlijn en AB Vakwerk zijn onderdeel van dit project om het paspoort toe te passen en het aan te scherpen op basis van de ervaringen. Zo ontwikkelen deze vier partners samen een middel dat werkzoekende helpt een geschikte werkplek te vinden. En tegelijk werkgevers helpt om geschikte kandidaten te vinden. Hiermee dragen zij bij aan een kortere werkeloosheidsduur, duurzame arbeidsrelaties en voor werkgevers een beter beeld van de kwaliteiten van de sollicitant.