PLANTaardig, een ontdekkingsreis naar pigmenten en verfstoffen

In 2018 ontstond tijdens Culturele Hoofdstad Leeuwarden De Vlasroute Follow the Blue Line. De route vertelt het verhaal van de teelt van het gewas vlas tot het eindproduct, met de hand bedrukte linnen. Ruim vijf jaar later zetten de initiatiefnemers van dit project een nieuw project op. PLANTaardig, een ontdekkingsreis naar pigmenten en verfstoffen. In dit project wordt de bestaande Vlasroute uitgebreid. De route wordt uitgebreid met de teelt van olievlas en hoe kleurstoffen en pigment kunnen worden gewonnen uit planten.

De vernieuwde route zal zorgen voor meer toeristische bezoekers in de regio en draagt bij aan een duurzame samenleving. De vlasroute is in Noordoost-Fryslân midden in het streekmerk Werelderfgoed Waddenzee, een gebied waar vroeger vlasteelt is geweest en weer in opmars is. Bezoekers kunnen genieten van alles wat de route te bieden heeft. Het gaat over ontmoetingen, kennis delen en de liefde voor natuur en ambacht.

Ambachten of oude vaardigheden en technieken zorgen voor een link met het verleden en zijn bovendien nodig voor het onderhoud van het materieel erfgoed. Dat blijkt ook uit de belangstelling van de toeristen. De ‘traagheid’ van ambachten zorgt voor een tegengewicht in een ‘snelle’ maatschappij.

Nynke Runia vertelt over de Vlasroute: “Van snelle mode-items en overproductie van textiel, laten we de bezoekers kennis maken met de herwaardering naar unieke SLOW fashion items. De nadruk ligt hierbij op duurzaamheid, kwaliteit, circulair en tijdloos. Aan het einde van het project wordt de met de hand, PLANTaardig geverfde SLOW collectie van linnen getoond aan het publiek.”

Om de route te realiseren moet er een verfplanttuin worden aangelegd en de goederen worden aangeschaft om van de bloemen, bladeren en wortels kleurstof en pigment te maken. Ook moet er een vervolg worden gegeven aan de vlasdagen van afgelopen jaar. Waarbij de promotie van de nieuwe ontwikkelingen cruciaal zijn om nieuwe en herhaal bezoeken te genereren. Met behulp van een bijdrage vanuit de versnellingsagenda kunnen de initiatiefnemers in het voorjaar beginnen met de aanleg van de verfplanttuin.

Het project PLANTaardig ontvangt vanuit de Versnellingsagenda een subsidiebedrag van €9.900,-.