Gaia aan het wad. Laat je verwonderen; bekijk, hoor en ervaar Gaia op de donkerste plek van Nederland.

In mei en juni ‘22 was imposante installatie ‘Gaia’ van kunstenaar Luke Jerram te bewonderen in Theaterkerk Nes. Samen met Sense-of-Place produceerde Theaterkerk Nes dit indrukwekkende kunstwerk tijdens het 100 dagen durende cultuurfestival Arcadia. In 2019 was de wereldbol van zeven meter doorsnee te bewonderen in de Liverpool Cathedral. Ook was ze te zien in Hong Kong, Australië, Taiwan en in het Natural History Museum in London. En dan onlangs in Theaterkerk Nes!

Gaia toonde NASA-beelden van het aardoppervlak en bood de mogelijkheid om onze planeet op deze schaal te zien. Gaia is 1.8 miljoen maal kleiner dan de aarde. Bezoekers waren onder de indruk en pakten direct hun camera en maakten foto’s en selfies. Het publiek raakte enorm onder de indruk bij de eerste confrontatie met het kunstwerk en een speciaal gemaakte compositie van de met een BAFTA-prijs bekroonde componist Dan Jones wordt tijdens de expositie afgespeeld. Met behulp van de Versnellingsagenda werd ‘Gaia aan het Wad’ een echte Arcadiaproductie in Noardeast Fryslân.

De algemene doelstelling van het project was dat er via culturele evenementen gewerkt werd aan het vergroten van de merkwaarde en de belevingswaarde van de regio. Theaterkerk Nes werkte in de productie nauw samen met recreatie-ondernemers in de regio en een aantal grote provinciale organisaties zoals Arcadia en de Friese Milieu Organisatie in het programma ‘Donkerte van de Wadden’.

Door een grote provinciale pr-campagne van o.a. Arcadia was de regio Noardeast Fryslân in de hele provincie zichtbaar. Visit Fryslân, Stichting RMT, Arcadia, Dark Sky Park Lauwersmeer, Sense of Place, Gastengilde, het Imaginarium Festival (park Vijversburg) en hotels in de regio werd dit unieke kunstwerk, gekoppeld aan de regio, bekend gemaakt. Stichting Theaterkerk Nes en haar projectpartner Sense of Place ontvingen een subsidie van € 10.000,- voor het project.