Sign Again, een grote stap richting circulariteit in print in Noordoost Friesland

Het project ‘Sign Again´ focust zich op het allereerste volledig gerecyclede en herprintbare plaatmateriaal en is daarmee een grote stap richting circulariteit in print. Deze innovatie uit de koker van Probo, het digitale printproductiehuis uit Dokkum, moet ervoor gaan zorgen dat afval steeds opnieuw waarde krijgt als grondstof voor nieuwe producten. Probo verwerkt eigen substraatafval en pvc-houdend retourmateriaal van klanten tot nieuwe plaatmaterialen die ook kunnen worden beprint: Sign Again. De slogan van Probo Sign luidt dan ook: ‘No sign to waste!’

 Het project levert een nieuw product, nieuwe werkvoorraad en meer diversiteit in het werkaanbod in de regio Noordoost-Friesland. Met het project worden niet alleen afvalproducten van Probo gerecycled tot circulaire producten, maar het project biedt ook nieuwe kansen voor ontwikkel- en arbeidsplaatsen vanuit Dokwurk. Daarnaast is Bouwbedrijf Postma aan boord voor praktische toepassingen in de bouwsector.

Met deze innovatieve en intersectorale samenwerking, worden de krachten van 3 toonaangevende bedrijven in de regio gebundeld. Probo, Bouwbedrijf Postma en Dokwurk gaan samen nieuwe circulaire bedrijfsprocessen vormgeven. Hiermee wordt een bijdrage geleverd aan de lokale economie, aan een circulaire economie én aan een inclusieve arbeidsmarkt, oftewel een ecosysteem.

Vanuit de Versnellingsagenda ontvangt het project een bijdrage van €199.261.Erik Pereboom van Bouwbedrijf Postma: ‘Het toepassen van een lokaal en circulair product past perfect in de woningbouwfilosofie van Bouwbedrijf Postma. Daarom maken wij ons sterk voor het project Sign Again’.

Tjalling Werkman van Probo: ‘Afval is voor Probo een grondstof op de verkeerde plek’. Nannette Jonker en Christien Jasper namens Dokwurk: ‘Het stimuleren van een circulaire economie en investeren in een inclusieve arbeidsmarkt gaan voor ons hand in hand’.