Revitalisatie van de Jannumer Vaart

Door het dorpje Jannum loopt een aftakking van de Dokkumer Ee; de Jannumer Vaart. Deze aftakking is echter afgesloten van de Dokkumer Ee, doordat er een waterregelwerk van It Wetterskip in zit. Melkveehouderij Kroodsma-Parmentier, die gevestigd is aan de Jannumer Vaart, ziet mooie mogelijkheden voor het herstructureren van de vaart en omgeving.

Natuurliefhebbers zouden tijdens dit project kunnen verblijven in duurzame tinyhouses op het land van de boeren aan de vaart. De rust en ruimte van het gebied moeten hierbij wel behouden worden. Omdat het nog onduidelijk is hoe deze visie gerealiseerd kan worden, wil Hans Kroodsma onderzoek doen naar de recreatiemogelijkheden die de Jannumer Vaart biedt.

“Wij vinden het belangrijk om samen met bewoners een mooie omgeving te maken. Wij willen de opgaven in de landbouw, natuur, recreatie, wonen en energie zo goed mogelijk op elkaar afstemmen binnen ons bedrijf, omdat wij denken dat er te weinig ruimte is in Nederland om dit niet integraal op te lossen.” – Hans Kroodsma

Het doel van het project is de mogelijkheden rondom het revitaliseren van de Jannumer Vaart in kaart brengen. Met het revitaliseren van de vaart kan er een impuls worden gegeven aan het toerisme in de regio, met behoud van rust en ruimte. Daarnaast kan slow toerisme, waarbij de focus ligt op het lokale leven, een nieuw verdienmodel zijn voor de agrarische sector. Het land dat niet wordt gebruikt voor landbouw kan voor toeristische doeleinden worden ingezet.

Het project Revitalisatie Jannumer Vaart heeft een bedrag van €5000,- vanuit de Versnellingsagenda ontvangen.