Op 1 oktober 2024 werd een symposium georganiseerd door de Noardlike Fryske Wâlden waarbij boeren en experts samenkwamen om te bespreken hoe de regio kan inspelen op wereldwijde klimaatsveranderingen door middel van innovatieve maatregelen op het boerenbedrijf. Het doel is om zowel op bedrijfs- als regionaal niveau oplossingen te vinden en te bepalen hoe deze kunnen bijdragen aan een collectieve aanpak richting overheden en de maatschappij.
Dat it klimaat feroaret is wis. Dat hat neidielen en dêr moatte wy op tared wêze, mar ek foardielen en dy moatte wy hielendal ynsette foar ús bedriuwen, lânskip en natuer. Vertelt Albert van der Ploeg, voorzitter van de Noardlike Fryske Wâlden
De Noardlike Fryske Wâlden telt 800 leden die zich richten op agrarisch natuur- en landschapsbeheer en verkent nieuwe verdienmodellen voor natuurinclusieve landbouw. De huidige situatie biedt nog onvoldoende stimulans voor boeren om hun bedrijfsvoering aan te passen aan de klimaatdoelen. Oud-weerman Gerrit Hiemstra en journalist Wouter van Dieren benadrukken de belangrijke rol die de agrarische sector kan spelen in het vinden van klimaatoplossingen. Dit symposium is een stap richting een collectieve gebiedsofferte die agrariërs kan helpen om meetbare bijdragen te leveren aan klimaatdoelstellingen en deze te integreren in hun bedrijfsvoering.
Het project heeft een subsidie van €5.000,- ontvangen vanuit de Versnellingsagenda. `De kern van de activiteiten richt zich op het symposium, waarbij maximaal 200 deelnemers worden betrokken. Tijdens het symposium wordt er een film gemaakt, die vervolgens als kennis- en inspiratiebron kan worden gedeeld. Daarnaast wordt er een visueel verslag gemaakt waarmee een groter bereik wordt gerealiseerd, zodat het idee van een gebiedsofferte breder gedragen wordt.
Jelle Pilat, themacoordinator bij de Noardlike Fryske Wâlden vertelt wat het vervolg van het symposium is geweest: “Het symposium was bedoeld om onze leden en de wetenschap met elkaar in contact te brengen en te zoeken naar oplossingsrichtingen, de richtingen die zijn aangegeven hebben wij meegenomen om een zogenoemde Gebiedsofferte op te stellen vanuit onze leden. De Gebiedsofferte is een aanbod van onze achterban richting overheid en maatschappij, waarbij de landbouwsector in dit geval aangeeft welke maatregelen zij wil nemen om bij te dragen aan maatschappelijke doelen, mede op het gebied van klimaat, en wat daar redelijkerwijs tegenover zou moeten staan. Het aanbod is goed ontvangen en we zijn samen met overheden bezig om hier een vervolg aan te geven”.