Samen verhalen vertellen

‘De Wâlden op ‘e kaart troch kultuer’ is een initiatief van De Muzykpleats van Atsje Lettinga en de Muzykmakker van Sander Stienstra. Beide bedrijven zijn gevestigd in Paviljoen MeM in Buitenpost, een broedplaats van cultuur. De afgelopen jaren hebben zij veel ervaringen opgedaan en geleerd dat mensen behoefte hebben om samen dingen te doen. “Met elkaar in gesprek gaan, workshops volgen, voorstellingen bekijken, concerten beleven en exposities ervaren. Elkaar zien en naar elkaar luisteren.” aldus Atsje.

Paviljoen MeM is een plek waar mensen mogen zijn wie ze zijn. Bezoekers konden hier al ervaren hoe mooi het is om samen te ontdekken. Zo ontstond ook het idee om verhalen te verzamelen en te vertellen. In 2023 zijn ze gestart met het zoeken naar verhalen van de mensen uit Wâlden. Verhalen van vroeger maar juist ook van nu. Wat voor bijzonders is er vroeger gebeurd, dat de verhalen nu nog worden verteld? Wat speelt er nu in Wâlden, waarom trekken mensen weg en wie wonen er in de Walden?

Vanuit alle verhalen ontstaat er in 2025 een cultureel festijn waar vertellers en luisteraars hun zintuigen te kost kunnen geven. Verhalen worden vertolkt in een culturele uiting in de breedste zin van het woord. Een lied, een kunstwerk, een expositie, een voorstelling, een excursie en ga zo maar door. Met behulp van de subsidie uit de Versnellingsagenda kunnen Atsje en Sander zich hiervoor inzetten. “Ik wil mensen weer in contact laten komen met elkaar en voorzien in de behoefte om dingen weer samen te doen.” Vertelt Atsje. Ze hoopt mensen in beweging te brengen en meer toeristen naar de Wâlden te trekken.

Het doel was 16 verhalen verzamelen, inmiddels zijn er al 24 verhalen binnen gekomen. Hierdoor is het idee ontstaan om een verhalenbundel te maken met al deze verhalen. In februari van 2024 komt er een kunstenaar vanuit een Europees kunstproject, workshops geven over tekenen vanuit je gevoel als onderdeel van dit project. Diezelfde kunstenaar wordt benaderd om tekeningen te maken bij de verhalen voor de verhalen bundel. “Je ziet nu al dat het project zich door Noordoost-Fryslân verspreid. We krijgen steeds meer verhalen binnen en ook bedrijven en instanties zien een samenwerking wel zitten.” Vertelt Atsje.

Benieuwd naar alle artikelen uit de tweede editie van het magazine?
Bekijk het volledige magazine hier: