Sûn-lekker-Ite @School

Alle kinderen hebben recht op 'sûn en lekker iten'

Gezonde voeding is essentieel voor de groei en ontwikkeling van kinderen. Het is van invloed op hun algehele gezondheid en de prestatie op school. De initiatiefnemers van dit project willen ervoor zorgen dat alle kinderen in de regio een gezonden maaltijd aangeboden krijgen. Dit bevordert de kansengelijkheid. Om dit te realiseren willen ze eerst onderzoek doen. Met dit onderzoek willen ze een goede basis leggen en de juiste projectpartners vinden. In de verwachting dat het later ook schaalbaar is naar de regio, de rest van de provincie en misschien wel naar de rest van Nederland.

“Alle kinderen hebben recht op ‘sûn en lekker iten!’ De gezonde maaltijden zijn de brandstof om te kunnen leren en ontwikkelen. Gezonde maaltijden zijn helaas niet voor alle gezinnen betaalbaar. Door het opzetten van een ecosysteem van het regionale onderwijs en regionale biologische agrariërs maken we ‘lekker en sûn iten’ toegankelijk voor iedereen in onze mooie regio en wellicht voor Friesland en de rest van Nederland.” – vertelt Willem Wouda, bestuurder stichting ROOBOL.

De voordelen van dit project zijn niet alleen voor de kinderen. Het aanbieden van gezonde lokale voeding creëert een kans voor de verbetering van, de waardeketen met een gezond verdienmodel, voor de lokale biologische agrariër. Wat op den duur voor meer werkgelegenheid kan zorgen. De initiatiefnemer ROOBOL basisonderwijs werkt samen met biologische akkerbouwer Botma’s en VMBO school Aeres uit Buitenpost.

Een belangrijk deel is om te onderzoeken of er draagvlak is voor dit project. Daarom worden potentiële partners benaderd en eventueel ook direct vastgelegd door middel van een intentieverklaring. Het onderzoek richt zich ook op de lokale mogelijkheden om de gezonde maaltijd te realiseren. Verder wordt er nagedacht over in welke vorm de gezonde maaltijd kan worden aangeboden. Met een kleinschalige steekproef willen de initiatiefnemers een beeld krijgen van de praktische kant.

Wanneer het onderzoek is afgerond hopen de initiatiefnemers een eerste idee van de uitvoering te hebben. Maar vooral ook een mooi aantal partners dat zich heeft verbonden aan het project. Gezamenlijk kunnen ze dan de stap zetten naar de tweede en derde fase van dit project om de gezonde maaltijden werkelijk te realiseren.

Het project Sun-lekker-Ite@school heeft een subsidie van € 5.000,- toegekend gekregen.