Vertelhuis RBC

Een plek waar verhalen zweven door de tijd...

De initiatiefnemers willen zich inzetten om kinderen weer te laten lezen. Dit doen zij door, als pilot, iedere zondag (m.u.v. vakanties en feestdagen) in Hurdegaryp een voorleesmiddag te organiseren. Kinderen van 3 tot en met 6 jaar zijn welkom met ouders, grootouders of andere begeleiders om te luisteren naar de verhalen die worden verteld. In een prettige omgeving worden er twee verhaaltjes voorgelezen met een pauze tussendoor en een activiteit achteraf.

Uit onderzoek blijkt dat er genoeg reden is om voor te lezen en zo lezen te stimuleren. Zo wordt de taalontwikkeling gestimuleerd en het denkvermogen en de cognitieve ontwikkeling van kinderen bevorderd. Het helpt met de sociale en emotionele ontwikkeling en verbetert het concentratievermogen. Tegelijkertijd vergroot het de verbeeldingskracht en creativiteit en krijgen de kinderen leesplezier. Ook kan het bijdragen aan een routine en een gevoel van veiligheid, ontwikkelen ze communicatieve vaardigheden en ontstaat er interactie tijdens het voorlezen. Het voorkomt laaggeletterdheid, verbreed de horizon van de kinderen en helpt het bij talentontwikkeling bijvoorbeeld door de individuele aandacht en door vragen te stellen. Kortom genoeg reden om kinderen te stimuleren in het lezen.

“Het Vertelhuis-RBC  is de plek waar verhalen zweven door de tijd, waar jong en oud samenkomen om herinneringen te delen en dromen kunnen worden gekoesterd.” – vertelt Rutger Boelsma, penvoerder van het project.

Lang niet alle ouders zijn in de gelegenheid om hun kinderen voor te lezen. Dit kan door van alles komen en kan de kinderen beperken. De initiatiefnemers willen helpen door het voorlezen aan te bieden. Vrijwilligers zetten zich iedere zondag in door alle kinderen en ouders die aanwezig zijn voor te lezen. Zo zetten zij zich in tegen de factoren die bijdragen aan dat kinderen tegenwoordig minder lezen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan digitale afleiding en schermgebruik, maar ook aan een leesachterstand of leesmoeilijkheden bij ouders.

Met dit project willen de initiatiefnemers kinderen enthousiast maken over lezen zodat ze meer gaan lezen. Mocht de pilot een succes zijn dan willen ze het uitbreiden naar meer locaties in de regio.Het project Vertelhuis RBC heeft een subsidie van € 5.000,- toegekend gekregen. Binnenkort starten de eerste voorleesmiddagen in Hurdegaryp in het woonzorgcomplex Bennemastate van 14:30 tot 15:30 uur. Ga voor meer informatie naar de website van Vertelhuis RBC.

Oproep: Ben jij een ster in voorlezen en zou jij af en toe op een zondagmiddag een vertelHeld willen zijn? Het vertelhuis in Noordoost-Fryslân en Leeuwarden is op zoek naar vertel-opa’s en oma’s en vertelhelden. Kijk voor meer informatie op de website van Vertelhuis RBC