De Havercoöperatie

Haver is een oeroud gewas met een gouden toekomst! Met oprichting van De Havercoöperatie wordt de verbinding gezocht met de boer, de verwerker en de consument. “Door samen te investeren in een gezonde bodem, een gezond gewas én een gezond product”, aldus Bianca van der Bos – De Havercoöperatie.

In dit project wordt, in samenwerking met een adviesteam en gebiedspartners, een coöperatief bedrijfs- en investeringsplan opgesteld voor de oprichting van een havercoöperatie in Noordoost-Fryslân. Dit project bouwt voort op het eerdere HaVerHaal-project, dat tussen mei 2023 en april 2024 werd uitgevoerd en gefinancierd door de Versnellingsagenda. Het doel van HaVerHaal was om haver als regionaal en gezond product op de markt te brengen en de kennis en verwerkingsfaciliteiten voor haver terug te brengen in de regio.

Het bleek echter dat de verwerking van haver ingewikkelder is dan gedacht. De vereisten voor het schonen en verwerken van haver binnen Nederland zijn streng, met de nadruk op biologische en glutenvrije haver. Om de biologische haver, die verwerkt mag worden in Nederland, te verbouwen moet een akkerbouwer aan veel eisen voldoen, veel meer dan het niet bespuiten van het gewas. Hierdoor is het voor veel akkerbouwers niet haalbaar om binnen enkele jaren op haver over te stappen, terwijl het gewas veel voordelen biedt. Dit zorgt ervoor dat een bredere samenwerking noodzakelijk is voor de verwerking van haver in de regio.

De oprichting van de Havercoöperatie biedt Noordoost-Fryslân een unieke kans om haver als vierde hoofdgewas naast aardappelen, uien en wortels te introduceren. Dit project richt zich op het creëren van een professionele haver-verwerkingslijn in de regio, waarmee Noordoost-Fryslân zich kan profileren in de snel groeiende havermarkt. Samen met boeren, afnemers en investeerders wordt een breed gedragen bedrijfs- en investeringsplan ontwikkeld. De coöperatie zal bijdragen aan de verduurzaming van de akkerbouw, nieuwe productontwikkeling en verhoogde voedselzekerheid.

De directe effecten van dit project zijn de oprichting van een coöperatie, het creëren van een stevig netwerk en het verhogen van de regionale werkgelegenheid. Er wordt verwacht dat de haver-verwerkingslijn ongeveer 500 ton haver per jaar zal verwerken en hiermee banen zal creëren in zowel de productie als de verwerking. De beoogde locatie voor de verwerkingslijn is bij Dokwurk, een sociaal ontwikkelbedrijf dat mensen in de regio helpt bij arbeidsmarktparticipatie.

Dit project heeft als doel om in 2025-2026 operationeel te zijn en zal, door de ontwikkeling van een coöperatie met een breed draagvlak, bijdragen aan de continuïteit en duurzaamheid van de regionale economie. Het project De Havercoöperatie heeft een subsidie vanuit de versnellingsagenda van €25.000,- ontvangen.