AI voor het MKB

Innovatie voor de regio

In Noordoost-Fryslân groeit de interesse in kunstmatige intelligentie (AI) onder MKB-ondernemers. Maar hoe kunnen zij deze technologie op een praktische manier toepassen? Bennie Miedema, salesmanager bij Humain’r in Leeuwarden, speelt hierin een belangrijke rol. Hij en zijn team helpen ondernemers AI op een toegankelijke manier te integreren in hun bedrijfsvoering.

AI als kans voor het MKB
Humain’r, dat zich richt op sociaal-maatschappelijke innovaties, zag via de Versnellingsagenda een kans om bedrijven en gemeenten te verbinden in Noordoost-Fryslân. “In ons project gingen we in gesprek met ondernemers”, vertelt Bennie. Tijdens deze gesprekken luisterde AI-assistent PIA mee. “PIA verraste ons met inzichten die we niet hadden verwacht. Het zijn juist die onverwachte ontdekkingen die innovatie stimuleren.”

Een van die ontdekkingen was de cruciale rol die lokale ondernemers spelen in het verenigingsleven van dorpen, iets waar gemeenten vaak geen rekening mee houden. “Soms trekken MKB-bedrijven weg naar steden als Leeuwarden of Drachten en dat verzwakt de verbinding met de lokale gemeenschap”, legt Bennie uit. Ook bleek uit de data dat het personeelsvraagstuk vaak anders wordt ervaren dan gedacht.

Bennie vergelijkt de waardevolle inzichten die PIA oplevert met serendipiteit: “Net zoals accugereedschap werd uitgevonden omdat er geen stroom was op de maan, leiden toevallige ontdekkingen met AI tot doorbraken. AI kan net zulke verrassende resultaten bieden voor het MKB.”

Praktische handvatten voor ondernemers
De behoefte aan concrete stappen om AI toe te passen bleek groot. Daarom organiseerde Humain’r samen met Firda AI-seminars voor ondernemers, waarvan de eerste sessies in oktober gestart zijn. “Het gaat om de praktijk”, benadrukt Bennie. “We willen dat ondernemers begrijpen hoe AI hun bedrijfsvoering kan verbeteren en waar ze direct mee aan de slag kunnen.”

Centraal staat het AI-platform PIA, ontwikkeld door Humain’r. Het platform maakt gebruik van ‘Retrieval Augmented Generation’, waarbij de AI-assistent werkt met de eigen data van de klant. Hierdoor krijgen bedrijven meer controle en worden de AI-oplossingen afgestemd op hun specifieke behoeften.

Concrete toepassing van AI: Van raadsvergaderingen tot radio
Inmiddels is een concrete samenwerking opgestart met RTV NOF om AI in te zetten voor de ondertiteling van gemeenteraadsvergaderingen. De Friese taal maakt dit nu nog onmogelijk. “RTV NOF streamt vergaderingen van vier gemeenten en moet al die informatie toegankelijk maken voor de inwoners. Dat kost journalisten veel tijd”, zegt Bennie. AI kan helpen vergaderingen sneller te verwerken, waardoor journalisten meer tijd overhouden voor diepgaande verslaggeving.

Harm Weistra, hoofdredacteur bij RTV NOF, ziet hier veel potentie: “AI kan ons niet vervangen, maar het kan processen wel enorm versnellen en verbeteren. Dat geeft ons de ruimte om te focussen op kwaliteit.” Het project bevindt zich in een onderzoeksfase en biedt volgens Harm veel mogelijkheden om lokaal nieuws efficiënter te verwerken en toegankelijker te maken.

Wanneer de AI met succes wordt toegepast bij raadsvergaderingen, ziet RTV NOF ook kansen om AI in te zetten voor het verwerken van radio-uitzendingen. “Veel uitzendingen worden omgezet naar artikelen en met deze toepassing kunnen we dit voor veel meer programma’s doen, bijvoorbeeld ook voor de Friestalige uitzendingen”, legt Harm uit. Dit vergroot de toegankelijkheid van de inhoud en maakt het mogelijk om een breder publiek te bereiken, inclusief slechthorenden en anderstaligen. “Dit maakt ook het project bijzonder ten opzichte van andere AI-projecten: het Fries-Nederlandse taalmodel. Dat is voor ons en de inwoners ontzettend belangrijk.”

AI-technologie kan bovendien de communicatie tussen overheid en inwoners versterken. Door vergaderingen en radio-uitzendingen sneller en beter beschikbaar te maken, kunnen inwoners makkelijker deelnemen aan lokale politieke processen. “Het maakt de informatie transparanter en toegankelijker”, aldus Harm.

Innovatie en duurzame impact
AI heeft volgens Bennie niet alleen de potentie om bedrijfsprocessen te optimaliseren, maar ook om een blijvende impact te hebben op de regio. “Dit gaat verder dan efficiënter werken: AI kan echt iets betekenen voor de toekomst van ondernemers en hun gemeenschap”, zegt hij.

Harm deelt dit optimisme: “We hopen dat ondernemers en inwoners over vijf jaar kunnen zien hoe AI de regio heeft geholpen om vooruit te komen.” Door regionale netwerken te versterken en nieuwe technologieën in te zetten, willen Bennie en Harm ervoor zorgen dat Noordoost-Fryslân ook in de toekomst sterk staat.

De samenwerking tussen Humain’r en RTV NOF is een voorbeeld van hoe innovatie en technologie samenkomen voor regionale groei. “We staan nog maar aan het begin van wat AI kan betekenen voor onze regio”, benadrukt Harm. “Deze technologie kan ons helpen om verder te groeien, zonder de menselijke maat te verliezen.”

Een toekomst vol innovatie
Deze projecten worden mede mogelijk gemaakt door de Versnellingsagenda, die volgens Bennie een belangrijke rol speelt in het aanjagen van innovatie in de regio. “Qop heeft ons geholpen om deze ideeën tot leven te brengen en het is die lokale samenwerking die ons de kans geeft om te blijven innoveren”, zegt Bennie. “En als het de eerste keer niet lukt, dan proberen we het opnieuw. Dat is de mentaliteit van ondernemers uit de regio, hier kunnen we trots op zijn.”

Benieuwd naar alle artikelen uit de derde editie van het magazine?
Bekijk het volledige magazine hier: