Voor een sterke regionale bouwsector is het, naast industrialisatie en inzetten op circulariteit, van belang dat er voldoende personeel beschikbaar komt en blijft.
In onze regio is bouwnijverheid van oudsher een dragende sector. We willen dit bestendigen en verder uitbouwen door in te zetten op de kansen die de energietransitie en circulair bouwen bieden.
De energietransitie leidt tot een forse verduurzamingsopgave in de gebouwde omgeving. Er moet in korte tijd veel ge- en verbouwd worden, zodanig dat dit vraagt om een andere, meer geïndustrialiseerde aanpak. Om te komen tot deze industrialisatieslag is het belangrijk dat kennis en kunde tussen bedrijven uit verschillende sectoren en onderwijsinstellingen uitgewisseld wordt. Ook het ontwikkelen en testen van nieuwe (circulaire) producten en processen is hierin van belang.
Naast industrialisatie is het in de bouwsector in toenemende mate van belang om verantwoord om te gaan met grondstoffen en materialen. Circulair bouwen wordt meer en meer speerpunt in de bouw. Initiatieven gericht op procestechnologie, waaronder automatisering en robotisering, het versnellen van de marktintroductie van producten en de ontwikkeling van circulaire producten voor de bouw kunnen een belangrijke meerwaarde betekenen.
Voor een sterke regionale bouwsector is het, naast industrialisatie en inzetten op circulariteit, van belang dat er voldoende personeel beschikbaar komt en blijft. Dit is in toenemende mate een uitdaging, we zetten dan ook in op aanwas en instroom van nieuw personeel.
De subsidieregeling Versnellingsagenda staat open voor:
Wil je meer informatie over het programma Campus voor bouwen en nieuwe materialen of heb jij een bijpassend projectidee? Neem dan contact op met programmamanager Jan Haakma.