De wisselwoning, een gat in de woningmarkt

“Er is een groot tekort aan betaalbare woningen in Nederland. Het kabinet heeft als doel om voor 2030 in totaal 900.000 woningen te bouwen.” vertelt Jacqueline Visser van de Spantenfabriek. Helaas kent de bouwsector momenteel een aantal stevige uitdagingen, waaronder de energietransitie, rekening houden met circulariteit, stijgende bouwkosten en stijgende rentepercentages. Voor een groot deel van de bouwbedrijven betekenen deze uitdagingen een wijziging in de werkwijze. Hiervoor biedt de wisselwoning een uitkomst.

Projectpartners SpantenFabriek, Plywood Block Building en Dick de Jong interieurarchitect zien in deze uitdagingen een kans liggen. Met de gezamenlijke kennis kunnen zij de woningenmarkt en de bouwsector een helpende hand bieden. Zij bedachten de wisselwoning, een energie neutrale verplaatsbare woning geschikt voor tijdelijke en permanente duur huisvesting.

De woning is remontabel, circulair dus de materialen zijn herbruikbaar. De wisselwoning wordt gebouwd zonder staal en beton en kan ook nog eens makkelijk verplaatst worden indien nodig. “De woning onderscheidt zich van de bestaande woningbouw door de unieke spant bouwmethode, het duurzame karakter in zowel product als proces, de betaalbaarheid en de snelheid waarin de woning kan worden gebouwd en geplaatst.” legt Jacqueline uit. In dit project wordt hard gewerkt aan een prototype om te laten zien wat het gemak en de voordelen van de wisselwoning zijn.

De woning is vooral bedoeld voor starters op de woningmarkt, voor ouderen en oudere stellen. Dit zijn de mensen die een grote woning niet nodig hebben, maar wel graag een eigen plekje willen. Starters vissen nu te vaak achter het net en veel ouderen wonen in een grote woning omdat verhuizen niet interessant genoeg is. Door de ouderen een geschikte plek te bieden wordt er ruimte gecreëerd in de woningmarkt. Zo kunnen grotere woningen worden verkocht aan gezinnen die de ruimte goed kunnen gebruiken en is er voor starters meer keus.

Momenteel ligt de focus op de engineering van het bouwsysteem. Er is een houtenconstructie gemaakt dat dient als praatstuk voor constructeurs en installateurs om verdere engineering uit te denken. Uiteindelijk is het de bedoeling dat het project een impuls geeft aan de woningmarkt en dat bij een succesvol prototype het project de grenzen van Noordoost-Fryslân overschrijdt. Als de initiatiefnemers dan toch even mogen dromen dan zou het geweldig zijn dat de wisselwoning onderdeel is van een structurele oplossing voor het verduurzamen van de bouwsector en het verlichten van de druk op de woningmarkt.

Benieuwd naar alle artikelen uit de tweede editie van het magazine?
Bekijk het volledige magazine hier: