Digitaal ondernemen is het nieuwe normaal, maar digitaal ‘weerbaar’ ondernemen is dat zeker nog niet. We werken gezamenlijk aan bestanden in de Cloud, vergaderen online en inloggen in een werkprogramma kan op iedere werkplek. Naast de vele voordelen van het online ondernemen is er een keerzijde van deze ontwikkeling: cybercriminaliteit. Hoewel grote organisaties zich steeds beter wapenen tegen digitale dreigingen, blijft het mkb hierin achter. Met een gezamenlijk project willen Stichting Cybersafety Noord Nederland, NHLStenden, ROC Friese poort en Integripro hier verandering in brengen. Het project ‘Digitaal veilig ondernemen en werken’ kreeg eind afgelopen jaar een subsidie toegekend vanuit de Versnellingsagenda Noordoost-Fryslân.
“Ondernemers zijn niet alleen de economische motor van de regio Noordoost-Fryslân, maar zorgen ook voor sociale cohesie. Dat betekent dat een digitale bedreiging van ondernemers in de regio niet alleen economische gevolgen heeft, maar ook tot maatschappelijke ontwrichting kan leiden. Cybercriminaliteit vormt een reële bedreiging voor ondernemers. Ondernemers werken steeds vaker met digitale methoden en gegevens. Tegelijk hebben ondernemers vaak niet de middelen om zich daartegen te weren. Daarom is het belangrijk dat regionale ondernemers de krachten bundelen en als collectief digitaal weerbaar worden. Door bewustwording te creëren, het ontwikkelen en delen van kennis en hulpmiddelen beschikbaar te maken.”, zegt Nienke Hoeksma, directeur van Cybersafety Noord Nederland.
Inmiddels zijn de eerste stappen gezet. Het project richt zich op de bouw- en metaalindustrie en de recreatie- en toerismesector in regio Noordoost-Fryslân. Deze sectoren zijn sterk vertegenwoordigd in de regio. “Het project biedt op maat gemaakte masterclasses waarbij ondernemers geïnformeerd worden over de gevaren die samenhangen met cybersecurity en het belang om actie te ondernemen. Daarnaast komen er tools beschikbaar voor ondernemers die direct in actie willen komen. Onze ambitie is om ondernemers in de regio samen sterk te laten staan tegen de dreiging van cybercriminaliteit.”, aldus Hoeksma.
De samenwerking met ROC Friese Poort en NHLStenden is niet per toeval gekozen. “Juist de samenwerking tussen de 3 O’s (ondernemer, overheid en onderwijsinstellingen) is van toegevoegde waarde voor dit project. Zo introduceren wij een permanent cyber-kenniscafé in de vorm van een digitale werkplaats. Hierin gaan studenten, onder begeleiding van docenten en experts, aan de slag om ondernemers met cyber vraagstukken te helpen. In het kenniscafé kunnen deze bedrijven terecht met specifieke casussen en vraagstukken waar studenten mee aan de slag kunnen’. Daarnaast biedt het kenniscafé de mogelijkheid om bijeenkomsten te organiseren voor ondernemers om kennis en ervaring te delen”.