Een blauwdruk voor de toekomst van scholing en werkgelegenheid

In de regio Noordoost-Fryslân ontstaat een nieuw initiatief dat inspeelt op de groeiende vraag naar beter opgeleide medewerkers: De Wurk Academie. Dit opleidingsprogramma richt zich op het creëren van een duurzame verbinding tussen bedrijven en werknemers in de regio. Het initiatief biedt bedrijven de kans om hun personeel op maat op te leiden, terwijl werkzoekenden en ZZP’ers de kans krijgen om zich verder te specialiseren en sneller inzetbaar te zijn.

Janneke Rauwerda, algemeen directeur van ProWurk, licht het initiatief toe: “We zagen een groeiende behoefte aan beter opgeleid personeel in de regio. Toen we hierover gingen informeren, bleek de vraag nog groter dan we dachten. Bedrijven willen goed geschoolde medewerkers die snel kunnen starten, terwijl nieuw personeel snel een opleiding wil afronden om door te stromen naar een vaste baan. Met deze kruisbestuiving willen we het verschil maken voor beide partijen.”

De Wurk Academie speelt in op deze vraag door een spaarsysteem te introduceren waarmee opleidingen toegankelijker worden voor zowel bedrijven als ZZP’ers. Een uniek aspect aan dit project is dat het niet alleen gericht is op nieuwe medewerkers, maar ook op het huidige personeel en zelfstandigen. Zo kunnen zij zich verder specialiseren, wat bijdraagt aan hun inzetbaarheid én verdiencapaciteit. Een tweede, unieke factor is dat de traineeships, op basis van intern onderzoek binnen de bedrijven, nauw worden afgestemd op hun specifieke behoeften. Hierdoor sluiten de trajecten naadloos aan op de praktijk, waardoor werknemers meteen waarde kunnen toevoegen en bedrijven effectief kunnen inspelen op de ontwikkelingen in hun sector.

Het doel in de komende 2,5 jaar is 200 mensen opleiden, met daarna een jaarlijks vervolg van nog eens 200 deelnemers. Een ambitieus doel. “We willen de ‘hurdewurkers’, de harde werkers die nu vaak vanwege een gebrek aan opleiding aan de zijlijn staan, beter inzetten. Door opleidingen te bundelen en te standaardiseren, kunnen we de kwaliteit van de scholing verhogen en deze op maat maken voor bedrijven en medewerkers”, aldus Janneke.

De Wurk Academie wordt opgezet als een zelfstandig bedrijf, met als verdienmodel het opleiden van personeel voor bedrijven, die zelf ook meebetalen aan de scholing. Dit zorgt voor continuïteit en maakt het programma op termijn minder afhankelijk van subsidies. Op dit moment wordt gestart in de voedingsindustrie, maar het doel is om de opgedane kennis ook in andere sectoren toe te passen. De samenwerking met uitzendbureau Jigler zorgt voor de administratieve ondersteuning en subsidieaanvragen.

Blijvend effect op de regio
De impact van de Wurk Academie gaat verder dan alleen het opleiden van mensen. Door een mentaliteitsverandering teweeg te brengen bij bedrijven, die vaak nog vasthouden aan traditionele personeelseisen, wordt een nieuwe standaard neergezet. Voor het ontwikkelen van de blauwdruk is Theo Koolen betrokken. Theo is expert in het schrijven van opleidingen. “We willen de opleiding samenvatten in 15 modules, zodat we deze kunnen aanpassen per bedrijf of zelfs voor andere sectoren. Dit zorgt ervoor dat de opleidingen toekomstbestendig zijn en aansluiten op de behoefte van de arbeidsmarkt”, vertelt Janneke.

Het project heeft oog voor mensen met multiproblematiek, die eerder lastig te plaatsen waren. Door de samenwerking met instanties als Wurkstart en het project Paspoort Arbeidsmobiliteit (ook vanuit de Versnellingsagenda) kunnen deze kandidaten nu beter worden begeleid naar werk. Dit sluit aan bij het bredere doel om een ecosysteem te creëren waarin iedereen de kans krijgt om zich te ontwikkelen en duurzaam werk te vinden.

De Wurk Academie heeft de ambitie om verder uit te breiden en te fungeren als blauwdruk voor andere regio’s en sectoren. “We willen dat mensen over vijf jaar terugkijken en zeggen dat we écht het verschil hebben gemaakt in de regio. Niet alleen door banen te creëren, maar ook door een duurzame en flexibele opleidingsstructuur neer te zetten die generaties lang meegaat”, aldus Janneke.

Met de steun van de Versnellingsagenda en de betrokkenheid van bedrijven uit de regio, zet de Wurk Academie een grote stap richting een duurzame toekomst voor werkgelegenheid in de regio Noordoost-Fryslân.

 

Benieuwd naar alle artikelen uit de derde editie van het magazine?
Bekijk het volledige magazine hier: