Ze kenden elkaar al van de wandelgangen, maar hadden een zetje in de goede richting nodig om daadwerkelijk met elkaar in contact te komen. Hierna kwamen Adriaan Groffen, van het Achterland en Alie Klompmaker, van KEaRN al snel tot de conclusie dat ze met subsidie vanuit de Versnellingsagenda een prachtig project konden neerzetten, waarin de twee werelden van cultuur en welzijn samen zouden komen. Beide maken ze zich hard voor jongeren en jongerenparticipatie om vanuit co-creatie mooie projecten vorm te geven. Nu zijn ze partners in dit project, uitgevoerd door jongeren en gemaakt voor kinderen, jongeren, ouders en professionals.
In dit project wordt de visie van jongeren op de digitale leefwereld vertaald naar een speelfilm. Jongeren schrijven, onder begeleiding van een professional uit het vak, een scenario voor de film. Die wordt overgedragen aan de jongeren die zorgen voor de uitvoering. Zij filmen en monteren het bedachte scenario. Als het af is gaat de film samen met de jongeren op tournee door de provincie. Hij wordt op zoveel mogelijk plekken vertoond, waarna de bezoekers worden uitgenodigd tot een gesprek over het onderwerp van de film.
Kinderen en jongeren groeien op in een digitale leefwereld. Waar ze eerder met drie leefwerelden te maken hadden, thuis, school en verenigingen, is er een vierde bij gekomen. Maar hoe sociaal is die wereld en welk effect heeft deze wereld op de jeugd? Hier wordt over nagedacht door jongeren, die het scenario schrijven als basis voor de film. Ook is dit de kern van het gesprek na de vertoning. Zo wordt de mienskip betrokken bij de film en leren zij over de digitale leefwereld vanuit het perspectief van jongeren.
Een belangrijk doel van dit project is leren door te participeren. Jongeren worden aan het denken gezet en krijgen de kans om op jonge leeftijd te leren door te doen. Waar deze leerwijze vaak pas bij een stage of leer- werkplek wordt geboden, krijgen deze jongeren nu al de kans. De projectleiders zetten zich ook in om de film op zoveel mogelijk plaatsen te vertonen. Hopelijk wordt de film opgepikt door het Jeugdjournaal of Cinekid. “De film kan worden vertoond in klaslokalen en wie weet is het die avond hét gespreksonderwerp aan de keukentafel.”, hoopt Adriaan Groffen.
Op 11 november vond de Kick-off van dit project op het Noordelijk Film Festival plaats. Alle deelnemers waren welkom bij de Kick-off. Ze leerden over films en bekeken films tijdens deze spectaculaire kick-off. En, wie weet staan ze volgend jaar zelf wel op het Noordelijk Film Festival. Momenteel wordt er hard gewerkt aan het scenario, voor de voorjaarsvakantie moet het klaar zijn. In de vakantie zijn namelijk vijf filmdagen gepland en in mei starten de vertoningen. Om het draagvlak te vergroten en meer ‘speelplaatsen’ te realiseren wordt er actief gezocht naar meer partners voor dit project.