Een nieuwe kans voor landschapsbeheer

In 2022 ontstond het idee van Nico en Niek Lykelema over het uitvoeren van landschapsbeheer door middel van drone-opnames. Tot op heden wordt het landschapsbeheer te voet gedaan, waardoor het een tijdrovend proces is. Met behulp van een multi-spectrumcamera worden opnames gemaakt van het te schouwen land, waarbij de schouwer direct inzicht heeft in de zwakke plekken van het landschap. De opgenomen beelden worden opgeslagen, zodat ze op een later tijdstip ook gebruikt kunnen worden voor andere doeleinden, zoals het monitoren van biodiversiteit of controleren of de bemesting goed is gegaan.

Met de kennis over drones en het verzamelen van beeldmateriaal gingen de enthousiaste ondernemers aan de slag en kwamen in contact met Fjildlab. Samen met een aantal schouwers van Fjildlab gingen ze het veld in om te ontdekken hoe het schouwen in z’n werk gaat en welke details belangrijk zijn voor de uitvoering van een schouw. “We vinden het belangrijk dat de kwaliteit van het schouwen gelijkt blijft, maar dat het gemakkelijker wordt voor de schouwers. Met behulp van de drones hoeft een schouwer niet meer het volledige weiland door.” – vertelt Nico. Ook werd contact gezocht met MBO en HBO scholen, om het dataopslag te professionaliseren en kennis te delen over het werken met drones. Dit bleek geen gemakkelijke zoektocht, maar door een goede tip kwamen ze in contact met NHLStenden Hogeschool.

Inmiddels zijn de nodige testvluchten gemaakt en kunnen boeren in de regio met de drones ondersteund worden in landschapsbeheer. Ook de samenwerking met NHLStenden werpt zijn vruchten af, waardoor onder meer de dataopslag is gewaarborgd. Daarnaast zijn de ondernemers in gesprek met de hogeschool en Fjildlab voor een vervolgproject om meervoudige intelligentie toe te passen.

Het digitaal schouwen project is een prachtig voorbeeld waarbij een onderzoeksproject, met een subsidie van €5.000 uit de Versnellingsagenda, kan leiden tot nieuwe samenwerkingen en ontwikkelingen in regio Noordoost-Fryslân. Het project heeft een hoge vlucht genomen en is nog niet klaar om te landen.