Kansen voor jongeren in De Westereen
Stichting Yfke en de gemeente Dantumadiel zijn de initiatiefnemers van bijzondere projecten in De Westereen: Meidenwerk en Het Stationnetje. Deze projecten, ondersteund door de Versnellingsagenda, richten zich op jongeren en jonge vrouwen in de regio, met als doel hen te ondersteunen in hun persoonlijke ontwikkeling en het maken van bewuste keuzes voor de toekomst.
Een veilige plek voor jongeren
Het eerste deel van het project, Het Stationnetje, biedt jongeren in De Westereen een plek waar ze samen kunnen komen, nieuwe vaardigheden kunnen leren en veilig kunnen ontspannen. “We hebben een sociaal beheerder aangesteld, iemand die uit het dorp komt en de gemeenschap goed kent”, legt Klaske uit. “Hij zorgt voor de begeleiding en creëert een veilige sfeer, waardoor de jongeren zich welkom voelen.” De positieve impact reikt verder dan de jongeren zelf. Lokale ondernemer Sierd Henk de Bruin stelde aanvankelijk zijn bedrijfsruimte met terughoudendheid beschikbaar, maar dankzij het vertrouwen dat de jongeren hebben gewonnen, heeft hij zijn houding volledig herzien. “Sierd Henk ziet nu dat de jongeren zorgvuldig omgaan met zijn spullen en vindt het prachtig dat zijn ruimte een plek van groei en ontwikkeling is geworden”, aldus Klaske.
Baas over eigen toekomst
Het andere deel van het project, Meidenwerk, richt zich op jonge vrouwen in de regio en geeft hen de ruimte om hun talenten te ontdekken en bewust belangrijke keuzes te maken over de toekomst. “In deze streek is het gebruikelijk dat veel jonge vrouwen na school vroeg trouwen en voor de kinderen zorgen”, vertelt Melanie. “Met Meidenwerk willen we ze de kans geven om bewuster over de toekomst na te denken en helpen om een weloverwogen weg te kiezen.”
De Versnellingsagenda onmisbaar
Voor zowel Het Stationnetje als Meidenwerk was de steun van de Versnellingsagenda onmisbaar. “Zonder deze steun hadden we deze projecten niet kunnen realiseren”, zegt Klaske. Naast de financiële ondersteuning uit de Versnellingsagenda heeft Qop geholpen bij het opzetten van nieuwe samenwerkingen, bijvoorbeeld met lokale ondernemers. Dit heeft gezorgd voor een stevige basis voor de toekomst van deze projecten.
Blijvende impact voor de regio
Melanie en Klaske zien dat de Versnellingsagenda een brede impact heeft op De Westereen en de regio Noordoost-Fryslân. “Door de mogelijkheden die de Versnellingsagenda biedt, zijn er veel nieuwe verbindingen gelegd tussen maatschappelijke initiatieven en ondernemers”, legt Klaske uit. “Dit heeft een positieve energie gebracht die hopelijk ook na afloop van de Versnellingsagenda blijft bestaan.” Melanie benadrukt het blijvende effect van dit project: “We hebben niet alleen iets opgezet, maar ook een verandering in gang gezet. Mensen in de regio zien nu dat er meer mogelijkheden zijn, en dat is de grootste winst.”