Een verdienmodel voor duurzame, lokale voedselproductie met educatieprogramma

Met de eerste fase van het project FjildLokaal willen Stichting Natuur Educatie Buitenpost/De Kruidhof, Van Hall Larenstein en Eettuin/Yn, een ecologisch en maatschappelijk verdienmodel ontwikkelen voor duurzame, lokale voedselproductie met educatieprogramma voor primair en voortgezet onderwijs. Met project wordt een servicemodel ontwikkelt met verse kruiden, kiemen en eetbare bloemen voor de Retail, horeca, zorginstellingen, onderwijs en voor de consumenten thuis.

De kruiden uit de kruidentuin kunnen worden gebruikt als garnering op het bord, in de thee of in een cocktail. Naast het onderzoek naar het verdienmodel wordt aanvullend onderzoek gedaan door Van Hall Larenstein over het waarborgen van de kwaliteit, houdbaarheid en de verpakkingsmogelijkheden van deze kruiden. FjildLokaal is ervan overtuigd dat het huidige voedselsysteem geen aansluiting meer heeft bij de markt. Er is steeds meer vraag naar ecologische voedselproductie, echter komt dit veelal niet uit de regio. Met het project FjildLokaal worden de verschillende schakels geïnspireerd en geactiveerd om hier verandering in te brengen.

Het inspireren begint al bij de toekomstige generatie. Er ontstaan steeds meer initiatieven om kinderen het belang van duurzame en lokale voedselproductie mee te geven. In deze onderzoeksfase van FjildLokaal wordt ook de behoefte in kaart gebracht voor een educatieprogramma over voedselproductie en een gezond voedingspatroon.