Kinderen als kracht in Noordoost-Fryslân
Met het project Sûn-lekker-Ite @ School brengt Noordoost-Fryslân een stille revolutie op gang in de klaslokalen: een generatie kinderen leert niet alleen gezond eten, maar ook waar hun eten vandaan komt en wat het voor hun lichaam betekent. Deelnemende scholen werken met kleine boerderijwinkels, waar kinderen gezonde producten van lokale boeren verkopen, ondernemerschap ontwikkelen en deze kennis mee naar huis nemen. Dit project, dat in samenwerking met Aeres, ROOBOL, NHL-Stenden hogeschool, Kennislab NOF, Innovatiepact Fryslân, Tiko Kinderopvang en een consortium van biologische akkerbouwers is opgezet, maakt gezonde voeding toegankelijker voor alle gezinnen in de regio.
Een duurzame start voor de nieuwe generatie
Willem Wouda, bestuurder van stichting ROOBOL, zet zich met hart en ziel in voor Sûn-lekker-Ite @ School. Zijn toewijding is geïnspireerd door de biologische akkerbouwers in de regio. Zoals Jetse Botma, die Willem op het belang van puur en onbewerkt voedsel wees. “Onze regio is niet de rijkste van Nederland, waardoor veel gezinnen vaak kiezen voor goedkopere, minder gezonde producten”, legt Willem uit. “Dit project brengt de gezonde voeding binnen handbereik van elk kind.”
Voor Willem is het meer dan een project; het is een beweging die gezonde voeding net zo normaal wil maken als niet-roken. Hij vergelijkt het met de tijd dat sigaretten nog standaard op de tafel stonden. “Tegenwoordig vinden we dat onvoorstelbaar en zo moet het straks ook zijn met gezond eten”, vertelt Willem. “We moeten op het punt komen dat iedereen zich afvraagt hoe we ooit zonder konden.”
Kennis delen en verankeren: de MOOC
Naast de schoolwinkels wordt een MOOC (Massive Open Online Course) ontwikkeld, die een brug slaat tussen kinderen, ouders en leerkrachten. Het online platform maakt het leren over gezonde voeding en ondernemerschap toegankelijk voor iedereen in de regio. “Met deze MOOC creëren we een omgeving waar we blijvend kunnen monitoren, evalueren en leren”, zegt Willem. “Het gaat niet om een eenmalig project, maar het moet continue doorleven en groeien, voor iedereen in de gemeenschap.” De MOOC biedt een plek voor de nieuwste inzichten over voeding en ondernemerschap, waarmee de bewustwording in alle lagen van de gemeenschap verankerd wordt.
Een effect dat voorbij de schooldeuren reikt
Met Sûn-lekker-Ite @ School bereiken de initiatiefnemers niet alleen de kinderen, maar ook hun families. Willem gelooft dat de verandering bij de kinderen begint en doorwerkt in de gemeenschap. “Kinderen leren op school het belang van gezond eten en nemen dat mee naar huis. Zo wordt het gesprek over gezonde voeding een vanzelfsprekend onderwerp aan de keukentafel”, zegt Willem. Het project versterkt de hele keten in de regio, van gezinnen tot scholen en lokale boeren, en biedt ouders een betaalbare, gezonde optie dicht bij huis. Op deze manier streeft het project ernaar om gezonde voeding op te schalen naar alle scholen voor primair en voortgezet onderwijs in Noordoost-Fryslân en mogelijk zelfs daarbuiten.
Deze beweging naar lokaal geproduceerd, biologisch voedsel zorgt niet alleen voor een gezondere gemeenschap, maar verstevigt ook de economie. “Door samen te werken met vaste biologische leveranciers en een businessmodel op te zetten dat duurzaam is, kunnen we de toekomst van dit project garanderen”, vertelt Willem enthousiast. Kortom, gezonde producten voor iedereen tegen een betaalbare prijs, goede verdienmodellen voor duurzaam ‘buorkjen’ én ambitieuze, ondernemende en vitale jongeren.
De waardevolle steun van Qop
Qop en de Versnellingsagenda speelden een ondersteunende rol bij de start van Sûn-lekker-Ite @ School. “Qop hielp ons bij het subsidieaanvraagtraject en gaf praktische adviezen over het opzetten van het project”, vertelt Willem. Ook konden we tijdens de netwerkbijeenkomsten van Qop waardevolle contacten leggen met lokale boeren en experts op het gebied van biologische voeding. “Die verbindingen zijn goud waard voor ons project”, Sluit Willem af.