Ik Wol Wol

In een wereld waarin grondstoffen schaarser worden, is wol een hernieuwbaar duurzaam materiaal met unieke eigenschappen. Wollen kleding is bijvoorbeeld een uitstekende anti-transpirant, zorgt voor beter behoud van de eigen lichaamstemperatuur en is daardoor warm in de winter en koel in de zomer. Het is vuilafstotend en hoeft daardoor minder vaak gewassen te worden dan synthetische kleding.

Met de komst van synthetische vezels en fast fashion hebben Nederlandse boeren de wolproductie niet kunnen handhaven als een levensvatbare industrie. Er kwam veel concurrentie uit het buitenland. Vandaag de dag bestaat er geen enkele wolwasserij meer in Nederland. De afgelopen jaren zijn de transportkosten voor wol zo hoog geworden dat zelfs de Wolfederatie geen wol meer opkoopt. Jaarlijks brengen schapen zo’n twee miljoen kilo wol op. Een groot deel hiervan komt uit de provincie Fryslân, met ruim 162.000 schapen.

Met het project Ik Wol Wol willen de initiatiefnemers de regionale wolindustrie revitaliseren. Met dit project wordt een regionaal product, wol uit het Waddengebied, geherintroduceerd. Dit doen zij door een goede draagbare wolkwaliteit te gaan realiseren, dit te verwerken en bewerken en hierbij de kosten zo laag mogelijk te houden zodat iedereen van dit fantastisch product kan profiteren.  Zo ontstaat er tevens een nieuw verdienmodel voor de boeren. Zij kunnen de wol verkopen en laten verwerken tot mooie (streek)producten zoals truien, vesten, sokken en kleden. Het projectteam zet hierin een eerste stap door het verbinden van een wolspinnerij met een scheerder en een drietal schapenhouderijen. Ook andere regionale schapenhouderijen en potentiële verkooppunten zullen worden aangemoedigd om onderdeel te worden van dit ondernemersnetwerk.

De wolspinnerij is een unieke bezienswaardigheid met museumwaardige machines voor toeristen, omdat nergens anders in Nederland een vergelijkbare spinnerij is. Met de juiste promotie komen er meer toeristen naar de regio voor de spinnerij en de wollen producten. Zo ontstaat er ook meer werkgelegenheid.

Het project Ik Wol Wol heeft vanuit de Versnellingsagenda een subsidiebedrag van €149.825,- gekregen.