IT Talent gezocht

Dit project heeft als doel een structureel positief effect te creëren op de arbeidsmarkt van Noordoost-Fryslân door middel van omscholingstrajecten voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Dit innovatieve project, dat nauw samenwerkt met lokale bedrijven, helpt deelnemers na hun omscholing om direct aan de slag kunnen. Hierdoor wordt niet alleen het tekort aan IT-personeel verminderd, maar ook de regionale economie versterkt.

De omscholingstrajecten zijn afgestemd op de specifieke behoeften van bedrijven in Noordoost-Fryslân, wat resulteert in een op maat gemaakte opleiding die naadloos aansluit op de vraag van de arbeidsmarkt. Dit verhoogt de kans op werk voor de deelnemers aanzienlijk. Het project richt zich op verschillende activiteiten, waaronder het geven van workshops, het creëren van stageplekken en het ontwikkelen van nieuwe onderwijs- en omscholingsmethodieken.

Belangrijk voor de regio is dat dit project zorgt voor arbeidsmobiliteit en het maximale uit mensen haalt die momenteel niet deelnemen aan het arbeidsproces. De deelnemers worden opgeleid voor de IT-sector, een toekomstbestendige sector met veel groei. Dit project draagt bij aan de ambitie van Noordoost-Fryslân om een sterke economische regio te worden waar innovatie en ondernemerschap centraal staan.

Hacklab, MICA, Dokwurk en Visuele Vertalers zijn de initiatiefnemers van het project. Inmiddels is er steun van diverse lokale bedrijven en werken ze samen met nieuwe partners zoals Wurkstart en Maatschappelijke Diensttijd om de doelgroep beter te bereiken. Het biedt 30 stageplekken voor werkzoekenden en creëert 25 arbeidsplaatsen. Daarnaast biedt het project praktijkervaring aan 100 studenten van MICA, die onderzoek doen naar de arbeidsmarkt en creatieve oplossingen bedenken voor de mismatch op de arbeidsmarkt.

“De unieke aanpak binnen ons project is gericht op het creëren van maatwerktrajecten die aansluiten op de behoeften van lokale bedrijven. Op deze manier zijn de omgeschoolde deelnemers direct inzetbaar en zij sluiten perfect aan bij de vraag op de arbeidsmarkt. Door de samenwerking met onze partners bereiken we een brede doelgroep die we concrete kansen op de arbeidsmarkt kunnen bieden en kunnen zorgen voor sociale inclusie.” Vertelt Nienke Hoeksma van Hacklab.

Een belangrijke toevoeging aan het project is de verspreiding van kennis door middel van een whitepaper en een communicatiecampagne, zodat de resultaten en methodieken ook in andere regio’s kunnen worden toegepast. Bovendien wordt gekeken naar mogelijkheden voor een internationaal Erasmus+ project om de opgedane kennis en resultaten op grotere schaal te delen.

Met dit project wordt Noordoost-Fryslân een voorbeeldregio voor innovatieve aanpakken van arbeidsmarktproblemen, waarbij de focus ligt op maatwerk en directe aansluiting op de behoeften van de lokale bedrijven. Het project heeft subsidie aangevraagd bij QOP om deze doelen te realiseren en zal na afronding duurzaam worden voortgezet door het opgebouwde netwerk en de ontwikkelde lesmaterialen. Zo blijft het project ook op lange termijn bijdragen aan de economische en sociale ontwikkeling van Noordoost-Fryslân. Het project heeft een subsidie vanuit de versnellingsagenda van €208.000,- ontvangen.

Voor medewerkers binnen Dokwurk is het contactpersoon Pietie Wijbenga, Pietie.wijbenga@dokwurk.nl