Noordoost-Fryslân weerbaar tegen cybercrime

Werken in de cloud, online vergaderen en inloggen op de werkomgeving kan op iedere locatie. Digitaal werken en ondernemen is eerder regel dan uitzondering. Hierdoor is cybercriminaliteit een reële bedreiging voor kleine en grote bedrijven. Toch zijn veel ondernemers zich niet bewust van de online risico’s. Met het project ‘01 – digitaal veilig ondernemen en werken’ willen de initiatiefnemers bewustwording creëren en ondernemers helpen weerbaar te worden tegen cybercriminaliteit. Uit onderzoek blijkt dat 1 op de 5 ondernemers te maken krijgt met cybercriminaliteit.

Het project is een initiatief van Stichting Cyber Safety Noord Nederland, NHLStenden, ROC Friese poort en Integripro. Met Erik Miedema en Nienke Hoeksma van Stichting Cyber Safety Noord Nederland gaan we in gesprek over de impact van het project in de regio.

“Ondernemers denken dat ze te klein zijn om interessant te zijn voor cybercriminelen. Niets is minder waar.” vertelt Erik. Inmiddels zijn er ‘hack-fabrieken’, waar medewerkers zitten die de hele dag bedrijven proberen te hacken. Dit is voor criminelen een lucratieve bezigheid, want de kans dat ze gepakt worden is klein.

Gemakkelijke doelwitten zijn bijvoorbeeld machines, die met een standaard wachtwoord geleverd worden en niet worden aangepast. In de meeste gevallen zijn deze standaard wachtwoorden online te vinden. Dan is zo’n machine snel gehackt. “Een cybercrimineel weet dat de kleine ondernemer een gemakkelijker doelwit is, omdat die vaak niet de middelen hebben om de onderneming te beschermen of ze zien simpelweg het gevaar niet.” legt Erik uit.

“We willen ondernemers informeren over de gevaren, zodat ze de mogelijkheid hebben hier iets aan te doen. Van onbewust onbekwaam naar bewust onbekwaam – of liever bewust bekwaam.” vult Nienke aan. Op de ondernemersbijeenkomsten leggen ze de risico’s uit en vertellen ze in het kort hoe ondernemers zich kunnen weren. Met de nulmeting, die vanuit het project wordt aangeboden, krijgen de ondernemers direct inzicht in hun digitale weerbaarheid, zodat ze weten waar de lekken in de beveiliging zitten.

“Ook de regionale aanpak heeft een waardevol effect gehad op het project.” vervolgt Erik. “De opkomst was hierdoor aanzienlijk hoger en ondernemers kennen elkaar.” In eerste instantie werd gestart met eigen bijeenkomsten, maar uiteindelijk is besloten om bij bestaande bijeenkomsten, zoals ondernemersnetwerken, als gastspreker aan te haken. Dit bleek een succesformule. Het project is inmiddels thuis in de regio en veel ondernemers hebben de nulmeting uit laten voeren.

In navolging van het project doen studenten van NHL Stenden Hogeschool onderzoek naar het effect van dit project. “Hieruit bleek dat het bewustzijn onder ondernemers in de regio is vergroot en ook tijdens de bijeenkomsten merken we dat het onderwerp steeds belangrijker wordt.” sluit Erik af.

Benieuwd naar alle artikelen uit de tweede editie van het magazine?
Bekijk het volledige magazine hier: