Onderzoek duurzaam bouwen en wonen in NOF

De initiatiefnemers van dit project zetten zich in om de woningmarkt te helpen met het grote woningtekort waarbij rekening wordt gehouden met het huidige energienetwerk en het gebrek aan capaciteit. Er liggen al plannen voor de uitvoering, maar dit is een groot financieel risico. Daarom vroegen de initiatiefnemers subsidie aan voor een onderzoek naar de haalbaarheid van hun plannen. Het project richt zich enerzijds op een nieuwe duurzame bouwmethode en het opzetten van een mini-grid: een kleinschalig energiedistributienetwerk.

Livit Housing, Energiecoöperatie Anjum en Middelsee Advies & Consultancy slaan als project partners de handen in een. Ieder met een eigen specialiteit wordt onderzoek gedaan naar de haalbaarheid om uiteindelijk antwoord te geven op de vraag: “Op welke manier kan een huis het beste worden gebouwd zodat het energieneutraal (of zelfs energie gevend) is, maar ook voldoet aan de eisen die passen bij duurzaamheid en wooncomfort?” Het project start met een haalbaarheidsonderzoek, gevolgd door de ontwikkeling van een demonstratiewoning en afsluitend met een daadwerkelijke productielocatie: een mini-grid dat voldoende duurzame energie opwekt voor een gemeenschap.

Livit Housing werkt al jaren aan de ontwikkeling van een bouwsysteem dat energiezuinig is en voldoet aan de huidige duurzaamheidseisen. Hiervoor werd het Hybrid bouwblock ontwikkelt. Deze bouwblokken kunnen droog gestapeld worden en zijn zo ontwikkelt dat iedereen er eenvoudig mee kan werken. Het enige benodigde gereedschap is een boormachine en een dopsleutel.

Energiecoöperatie Anjum zet zich in om duurzaamheid op de kaart te zetten gezamenlijk met de inwoners van Anjum. Dit doen ze door gezamenlijk duurzame energie op te wekken, voorlichting te geven over duurzame mogelijkheden en duurzame projecten ondersteunen.

Middelsee Advies & Consultancy helpt mensen en bedrijven met het maken van keuzes in de energietransitie. Met behulp van opgedane kennis vanuit het installatie en bouwkundige vakgebied.

Met het project hopen ze bij te dragen aan aan het oplossen van de bestaande uitdagingen in de woningbouw en de energietransitie. Omdat er geen kant en klare oplossing is voor deze thema’s is gedegen onderzoek belangrijk. De drie projectpartners zijn ervan overtuigd dat je enkel door praktijkonderzoek kunt ontdekken of het plan economisch haalbaar is, ook omdat bewoners en hun gedrag een belangrijk onderdeel zijn in de haalbaarheid van een mini-grid.