Regenerearje kinst leare

"Regenereren kun je leren"

Het project ‘Regenerearje kinst leare’ richt zich op de toepassing en optimalisatie van regeneratieve landbouwmethoden in Noordoost Fryslân. De samenwerking tussen Hogeschool Van Hall Larenstein en Naturim, in combinatie met een groep Friese NKG akkerbouwers, heeft als doel om niet-kerende bodembewerking (NKG) verder te ontwikkelen. In het project zal ook worden bekeken wat de effecten zijn van fermenten en compostthee. Dit gebeurt door middel van veldproeven en demonstratievelden.

De focus ligt op het verbeteren van bodemfuncties zoals weerbaarheid, biodiversiteit en afbraak van organisch materiaal. Door groenbemesters zo lang mogelijk te laten staan blijft de bodemstructuur behouden, wat resulteert in betere waterinfiltratie en verminderde stikstofverliezen. Deze aanpak helpt de bodem gezond te houden en maakt de landbouw weerbaarder tegen klimaatverandering.

Ondanks de voordelen van NKG zijn de resultaten niet altijd consistent. Sommige akkerbouwers in Noordoost Fryslân ervaren problemen met de groei van hun hoofdgewassen na het inwerken van groenbemesters. Het project onderzoekt daarom de timing van inwerken en de toepassing van fermenten en compostthee om de vertering van organisch materiaal te bevorderen en gewasgezondheid te verbeteren.

Door kennisuitwisseling en praktijkgerichte demonstraties wil het project een groep pioniers in regeneratieve landbouw ondersteunen en hun ervaringen delen met de bredere agrarische gemeenschap. Dit moet leiden tot een duurzamer bodembeheer in de regio en economisch rendabele akkerbouwpraktijken.

“We zien betekenisvolle effecten van Niet Kerende Grondbewerking. Vooral de betere draagkracht en waterhuishouding – door de betere bodemstructuur  – zijn van grote waarde bij weersextremen zoals ook afgelopen jaar. Toch ondervinden we bij de uitvoering van NKG problemen en zijn er nog steeds veel vragen bij de uitvoering. We zijn blij dat we met deze samenwerking mogelijk antwoorden krijgen op een aantal prangende vragen. En mooi dat we wat meer aan kennisdeling kunnen doen!” – vertelt Sander Bernaerts van Naturim.

Voor dit project is subsidie aangevraagd om de nodige veldexperimenten, interviews en kasproeven uit te voeren. De resultaten worden omgezet in praktische handvatten voor boeren, lesmateriaal voor agrarische opleidingen en breed verspreid via regionale agrarische collectieven en platforms zoals Groen Kennisnet. Een symposium aan het eind van het project biedt een platform voor kennisdeling en toekomstige samenwerking.

Het project beoogt niet alleen economische voordelen voor akkerbouwers, maar draagt ook bij aan een schonere leefomgeving en verhoogde biodiversiteit. De kennis en praktijkvoorbeelden helpen boeren bij het maken van goed onderbouwde keuzes, verminderen bedrijfsrisico’s en bevorderen duurzaam bodembeheer, wat uiteindelijk ten goede komt aan de hele regio. Het project Regenerearje kinst leare heeft een subsidie vanuit de versnellingsagenda van €104.694,- ontvangen.