Volop genieten in de natuur

De initiatiefnemers, De Boer Burgum en Aeres Buitenpost, ontwikkelen samen korte, praktijkgerichte en laagdrempelige digitale trainings- en lesmodules. Deze modules zijn bedoeld om werknemers en scholieren vaktechnische vaardigheden en ‘soft skills’ bij te brengen. Het doel is om zo bij te dragen aan ‘Wendbaar vakmanschap’, een concept waarbij werknemers zich continu ontwikkelen en flexibel inspelen op de eisen van de arbeidsmarkt.

De modules zijn ontworpen om overal en altijd toegankelijk te zijn via smartphone of tablet. Dit is vooral handig voor werknemers die veel op externe locaties werken, zoals bij De Boer Burgum. De digitale modules maken scholing aantrekkelijker en effectiever, ook voor medewerkers met minder leesvaardigheid. “In een snel veranderende wereld, creëren we kansen om talent versneld te ontwikkelen en vakmanschap flexibel aan de nieuwe wensen van de markt aan te passen.” Aldus Heinze de Boer, initiatiefnemer van dit project.

Het project richt zich specifiek op Noordoost-Fryslân. Hier moeten de modules bijdragen aan een hogere arbeidsproductiviteit en een betere concurrentiepositie van de bouwsector. Ook wordt verwacht dat het project innovaties in de sector versnelt, doordat nieuwe ontwikkelingen snel en efficiënt via de modules verspreid kunnen worden. Dit maakt de regio aantrekkelijker voor werkenden en helpt bij het aantrekken van nieuwe arbeidskrachten.

Een cruciale stap in het aanpakken van de mismatch tussen de vaardigheden die gevraagd worden en het huidige aangeboden, is het beschikbaar stellen van de modules voor scholen en andere bedrijven in Noordoost-Fryslân. Zo gebruiken zowel scholieren als werknemers dezelfde lesstof, wat de aansluiting van het onderwijs op de arbeidsmarkt verbetert.

Subsidie voor dit project is aangevraagd om de ontwikkeling en implementatie van deze innovatieve leermethode mogelijk te maken. Dit biedt een duurzame oplossing voor het opleiden en bijscholen van medewerkers in een steeds veranderende arbeidsmarkt. Door dit initiatief kan Noordoost-Fryslân zich ontwikkelen tot een regio met een flexibel en goed opgeleid arbeidspotentieel, wat zowel de lokale economie als de sociale cohesie ten goede komt. Het project ‘Toekomstvaardig met digitale opleidingsmodules’ heeft een subsidie vanuit de versnellingsagenda van €171.080,- ontvangen.