De initiatiefnemers van dit project onderzoeken de unieke samenstelling van melk afkomstig van drie biologische boeren die koeien laten grazen op kruidenrijke weides. Het doel is om de onderscheidende kenmerken van deze melk ten opzichte van de gemiddelde biologische melk in supermarkten te identificeren. De resultaten kunnen helpen om unieke verkoopargumenten te ontwikkelen voor melkproducten. Dit draagt bij aan de ontwikkeling van nieuwe verdienmodellen voor duurzame en regionale zuivelproducten.
Momenteel is er veel belangstelling voor het verminderen van broeikasgasuitstoot in de zuivelsector. Deze boeren, die zich richten op natuurinclusieve landbouw en de bescherming van boerenlandvogels, willen de positieve effecten van hun bedrijfsvoering beter onder de aandacht brengen en benutten.
De vraag is of deze specifieke melksoorten unieke kenmerken hebben die waardevol kunnen zijn voor de markt. Het project analyseert de melksamenstelling op vet-, eiwit- en lactosegehaltes, maar kijkt ook naar vetzuurpatronen en onbekende bioactieve stoffen die mogelijk gezondheidsvoordelen bieden. Aansluitend wordt er literatuuronderzoek gedaan naar de gezondheidseffecten van de unieke stoffen in de melk. Dit kan melkveehouders helpen hun product onderscheidend in de markt te zetten. De resultaten worden vastgelegd in een rapport.
Het project vraagt subsidie aan om het onderzoek naar de samenstelling te doen, het literaire onderzoek te kunnen doen en om de resultaten vast te leggen in een rapport. Het succes van dit project kan leiden tot verdere onderzoeken en samenwerkingen met onderwijsinstellingen en adviesorganisaties. Zo ontstaat er continuïteit en wordt er gewerkt aan verdere ontwikkeling van duurzame zuivelproductie in de regio. Ze ontvingen een subsidie van €25.000,- vanuit de versnellingsagenda.