Verbinding, cultuur en toerisme in Noordoost-Fryslân

Een regio vol verborgen parels

In gesprek met Anke Bijlsma en Marcella Ensel-Boonstra is één ding snel duidelijk: de passie voor regio Noordoost-Fryslân. Anke, eigenaar van Theaterkerk Nes, en Marcella, directielid bij Ensel Staalkonstrukties en lid van de Regioboard, zijn beiden groot fan van de regio. Ze zien niet alleen de schoonheid ervan, maar ook de kansen die er liggen op het gebied van toerisme, recreatie en cultuur.

De charme van de regio
Anke weet als geen ander hoe bijzonder de regio is. “Vraag je bezoekers waarom ze naar Noordoost-Fryslân komen, dan hoor je steeds dezelfde dingen: Dokkum, de natuur en de vriendelijke mensen”, vertelt ze trots. “Maar wat ons écht bijzonder maakt, blijft vaak onderbelicht. Mensen zijn verrast door wat ze hier vinden.”

Bescheidenheid is volgens Anke een eigenschap van de regio, maar soms mogen we best wat meer trots tonen. “In Ierland zien ze zelfs het slechte weer als een krachtige unique selling point. Wij kunnen dat ook doen. Het is hier niet alleen in de zomer mooi, maar ook in de herfst, winter en het voorjaar is onze regio prachtig.”

Wat Noordoost-Fryslân zo uniek maakt, is juist die kleinschaligheid. “We hebben geen grote pretparken of steden vol winkelketens, maar wel gezellige markten, fantastisch eten, onverwachte culturele plekken en een prachtig ruim landschap”, zegt Anke. Het is precies deze authentieke charme die bezoekers aantrekt.

Samen sterker: cultuur en samenwerking als motor
Een belangrijk onderdeel voor het succes van de regio is samenwerking, volgens Anke en Marcella. Een geweldig voorbeeld hiervan is de Wadopera in 2021, een groot evenement dat ruim 17.000 bezoekers naar de regio trok. Dankzij subsidie uit de Versnellingsagenda konden ze flink investeren in marketing en dat heeft zijn vruchten afgeworpen. “Het mooie was dat veel bezoekers niet alleen voor de opera kwamen, maar ook gingen eten, overnachten of andere activiteiten in de omgeving deden. Dat zorgde voor een enorme impuls en vereiste sterke samenwerkingsverbanden”, vertelt Anke. Op dit moment is Anke in gesprek met partijen om andere grootschalige projecten naar de regio te halen. “Als het idee concreet wordt, ga op zoek naar partners en draagvlak in de regio, samen kunnen we prachtige projecten in onze regio tot een succes brengen.”

Voor Marcella is de waarde van samenwerking in de regio overduidelijk: “We moeten ervoor zorgen dat we niet allemaal weer op onze eigen eilandjes belanden”, zegt ze. “Door samen te werken ontstaat er een levendige dynamiek. Het is die samenwerking die ervoor zorgt dat mensen hier willen blijven. De regio biedt niet alleen werkgelegenheid, maar ook allerlei leuke dingen om te doen in de vrije tijd. Dat maakt het hier aantrekkelijk, voor zowel bewoners als bezoekers.”

Geen off-season
Wat opvalt in het gesprek met Anke en Marcella, is dat ze niet geloven in een ‘off-season’ voor Noordoost-Fryslân. “De reis naar de regio is al een beleving op zich”, zegt Anke. “Wanneer je door het herfstige landschap rijdt, lijkt het soms alsof je nergens naartoe gaat, maar dan kom je ineens op die unieke plekken die onze regio zo bijzonder maken. De ervaring begint al onderweg.”

Een goed voorbeeld van hoe die unieke plekken tot leven komen, is de samenwerking tussen diverse logementen en de cultuursector. Zij brengen actief toeristische en culturele activiteiten in kaart voor hun gasten. “Zo kunnen we echt iets voor elkaar betekenen. We verbinden onze gasten aan de prachtige plekken om te logeren en informeren ze over de interessante dingen om te doen. We helpen elkaar op die manier en zorgen samen voor een nog betere ervaring”, vertelt Anke.

In de toekomst
Als we naar de toekomst kijken, zijn beide dames positief over wat de Versnellingsagenda heeft betekend en nog steeds zal betekenen voor de regio. “Ik hoop dat de verbinding tussen ondernemers, culturele instellingen en andere partijen blijft bestaan”, zegt Marcella. “Dat is wat ons sterk maakt: we kijken verder dan alleen onze eigen onderneming en samen werken aan iets groters.”

Anke voegt toe dat ze ook verwacht dat de veranderingen in het landschap blijvend zullen zijn. “Boeren werken inclusiever, het landschap wordt mooier en gezonder en we hebben eerlijk voedsel dat geserveerd wordt in geweldige restaurants. We zijn zuinig op onze regio, en ik denk dat we de komende vijf jaar nog meer laten zien hoe mooi het hier is.”

Met de gezamenlijke inzet van ondernemers, culturele instellingen en toeristische initiatieven, blijft Noordoost-Fryslân zich ontwikkelen tot een unieke bestemming, die elk seizoen iets moois te bieden heeft.

Benieuwd naar alle artikelen uit de derde editie van het magazine?
Bekijk het volledige magazine hier: