Een duurzaam toekomstperspectief
Voor de regio Noordoost-Fryslân staat het behoud van cultureel erfgoed centraal. In Moddergat en Dokkumer Nije Silen is bijzondere aandacht voor het visserijverleden. Onder leiding van Hans Groeneweg, directeur-conservator van Museum ‘t Fiskershûske Peazens-Moddergat en Museum Dokkum, wordt hard gewerkt aan een project dat het rijke visserij-erfgoed niet alleen wil behouden, maar ook de toeristische beleving wil versterken.
Met steun van de Versnellingsagenda is een samenwerking opgezet met Stifting Farrend Erfskip De Nije Silen om een innovatieve en duurzame recreatieve ervaring te creëren in zowel Moddergat als Dokkumer Nije Silen. Hans vertelt: “Het gaat om meer dan renovaties; we willen bezoekers een volwaardige beleving bieden, met goede ontvangstmogelijkheden en presentaties die het verhaal van de visserijcultuur en de ramp in Moddergat op een betekenisvolle manier vertellen.”
Samenwerking en economische versterking
Het project is een sterk voorbeeld van samenwerking tussen lokale en regionale partijen. “Met de ondersteuning van de Versnellingsagenda kunnen we een kwaliteitsslag maken aan de voorkant. Dit heeft ons project echt een duw in de rug gegeven”, zegt Hans. De betrokkenheid van inwoners en partners zorgt voor waardevolle feedback. “We willen een toekomstgerichte exploitatie neerzetten voor ruim 10 jaar.”
Naast het versterken van de toeristische beleving richt het project zich ook op grote landelijke vraagstukken. Zo speelt het in op de interessante geschiedenis van dijkversterking en het belang hiervan voor de toekomst. “We willen hier ook een educatieprogramma aan koppelen. Het onderwijs heeft al interesse getoond”, vult Erna aan. Authenticiteit staat daarbij centraal. “De visserij is al eeuwen een onderdeel van de gemeenschap. Het is aan ons om deze geschiedenis en toekomstperspectieven op elkaar af te stemmen.”
Een parelsnoer van verhalen
Het project verbindt verschillende locaties als een ‘parelsnoer’, waarbij verhalen van de sluizen in Dokkumer Nije Silen en het visserijverleden uit Moddergat samenkomen en verbonden worden aan visserijverhalen zoals die uit Zoutkamp en het Werelderfgoedcentrum Waddenzee. Deze initiatieven delen een centraal thema: de zee, die zowel geeft als neemt. Hoewel de zee, de dijken en de visserij als verbindende elementen fungeren, zijn de verhalen divers en uniek. Erna Moet, projectondersteuner Dokkumer Nije Silen, licht toe: “We willen bezoekers meenemen in deze verhalen, zodat ze niet alleen de geschiedenis beleven, maar ook het belang van de zee voor de regio begrijpen.”
Hoewel het vergroten van toerisme een belangrijk doel is, worden ook de inwoners actief bij de projecten betrokken. De inrichting is zo vormgegeven dat omwonenden zo weinig mogelijk hinder ervaren van de toeristen. Bovendien is duurzaamheid een speerpunt. De betrokken organisaties werken nauw samen om recreatie in het Werelderfgoed Waddenzeegebied mogelijk te maken. “We willen toeristen laten genieten van deze prachtige omgeving, maar met respect voor het fragiele ecosysteem”, aldus Hans.