Uitreiking eerste Paspoort Arbeidsmobiliteit

Door Lea van der Tuin, wethouder Achtkarspelen

De uitreiking van het eerste Paspoort Arbeidsmobiliteit is een feit. Tijdens het Zomerfestival van Qop werd door Wethouder Lea van der Tuin, het officiële certificaat overhandigd aan Patricia Makelaar. Door het in kaart brengen van de competenties en kwaliteiten ontdekte Patricia dat ze veel meer in haar mars heeft, dan in eerste instantie gedacht.

Het Paspoort Arbeidsmobiliteit is een innovatieve tool die zowel werkzoekenden als werkgevers interessante inzichten kan geven. De initiatiefnemers, Peter Huijskes van HDBPartners en Siebren Graafsma van WorkCity hebben langdurig gewerkt aan de ontwikkeling van deze nieuwe testmethodiek. Waarin Peter zich richt op de zachte kant: persoonskenmerken, competenties en drijfveren, is Siebren gespecialiseerd in de harde kant van de arbeidsmarkt. Met als resultaat de nieuwe methodiek: Paspoort Arbeidsmobiliteit.

In samenwerking met Niemand aan de Zijlijn en AB Vakwerk werden 45 deelnemers getest, waaronder Patricia. Met de bijdrage uit de Versnellingsagenda werd de methode uitgewerkt tot een marktklaar product en konden de deelnemers kosteloos gebruik maken van de methodiek. “Het Paspoort Arbeidsmobiliteit bestaat uit twee tests die alle vaardigheden van de persoon in kaart brengen en vergelijken met beroepsprofielen. Uiteindelijk volgt er een certificaat – het paspoort – met de resultaten en toelichting. Vaak zijn er veel meer mogelijkheden dan aanvankelijk gedacht,” vertelt Peter enthousiast bij de uitreiking. Ook de Wethouder is betrokken bij het project en weet meer te vertellen over de stappen die Patricia heeft gezet: “Anderhalf jaar geleden werd ze vanuit Niemand aan de Zijlijn gevraagd mee te doen aan het Paspoort om meer over haarzelf te ontdekken: en met een positief resultaat.” Zo ontdekte Patricia haar passie voor het werken in de zorg en doet ze inmiddels werkervaring op bij Toutenburg in Noardburgum als zorgondersteuner. “Geweldig dat je met deze tools mocht ontdekken welke kwaliteit je bezit en verder kunt ontwikkelen. Vanaf september start ze met een opleiding als helpende in de zorg.” gaat Van der Tuin verder. Patricia knikt instemmend en is zichtbaar trots.

Ook Peter en Siebren zijn trots op deze officiële eerste toekenning en de betrokkenheid van de gemeente Achtkarspelen. “Dit is een van de prachtige voorbeelden, waarmee we het verschil kunnen maken.” benadrukt Siebren. “Met Paspoort Arbeidsmobiliteit proberen we te voorkomen dat mensen worden uitgesloten. Iedereen heeft zijn of haar talenten en door deze op de juiste manier te koppelen aan mogelijke beroepen, ontstaan verrassende matches.” aldus Peter.

Het Paspoort is beschikbaar voor werkzoekenden, intermediairs en ondernemers. Met de methodiek kunnen we de capaciteiten van het personeel objectief vaststellen. Zo kun je bijvoorbeeld ontdekken dat een administratief medewerker beter tot zijn recht komt in het verkoopteam. En misschien heb je hier toevallig wel een vacature? Aanmelden als werkgever, werknemer of werkzoekende kan eenvoudig via de website.

Lees hier meer over de doelen van het project.